23 GODINE BEZ KAPETANA

Kako je golobradi Dražen šokirao trenera zbog maturalne večere

07.06.2016 u 10:43

Bionic
Reading

Prije točno 23 godine, 7. lipnja 1993., u prometnoj nesreći na njemačkoj autocesti pokraj Ingolstadta tragično je stradao Dražen Petrović - jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena

Iako će mnogi reći kako su o Draženu ispričane sve priče te kako su kroz posljednje 23 godine otkriveni svi detalji iz njegove karijere to ipak nije tako.

Tako je Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, o kojem brigu vodi Draženova majka Biserka Petrović, na svojoj facebook-stranici objavio dosad nepoznatu priču kako je tada 18-godišnji Dražen Petrović, dan prije povijesne utakmice između Šibenke i Bosne (kasnije je titula prvaka oduzeta Šibenki, op. a.), imao maturalnu večer koju je odlučio – preskočiti.

Priča ide ovako; brat Aco iz Zagreba mu je poslao bijelo odijelo, a trener Đurović dao dozvolu da ostane do ponoći, ali Dražen na proslavu nikad nije otišao. Kada su ga upitali zašto Dražen je odgovorio:

'Maturalni ples, znam, jedan jedini u životu. No nisam htio ništa riskirati. Košarkaško je prvenstvo počelo još u listopadu , a treninzi znatno ranije. Zamislite da sam zbog dva-tri pića, neizbježna u takvom slavlju, i slabo prospavane noći, devalvirao nemali uloženi trud cijele momčadi!?

Tada golobradi Dražen odijelo je na kraju ipak obukao - na proslavi naslova prvaka u šibenskoj Gradskoj vijećnici!

Nema sumnje kako je svojom zrelom odlukom da propusti maturalnu večer Dražen šokirao trenera i suigrače. Od prvog dana je imao samo jedan cilj – biti najbolji košarkaš na svijetu!

Kao što je poznato, zbog odluke KSJ-a za zelenim stolom, titula prvaka Šibenki je oduzeta. Sporna je bila osobna pogreška koju je na Draženu Petroviću svirao sudac Ilija Matijević. Dražen je mirno ubacio oba slobodna bacanja za veliko slavlje u Šibeniku. Slavlje koje je kratko trajalo jer je Košarkaški savez Jugoslavije donio odluku kako se na neutralnom terenu mora igrati nova utakmica.

Tada je golobradi Dražen poručio:

'U Novi Sad ne idem, pa i da svi odlučite ići. Svoju zlatnu medalju ne dam nikome. Što se mene tiče, mi smo prvaci.'

Već tada je bilo jasno kako je rođen novi vođa.

Nakon Cibone, Real Madrida te Portlanda to je i dokazao igrama u New Jersey Netsima gdje je postao prvi Europljanin koji je dokazao kako se može nositi s NBA zvijezdama, igrač koji je mnogim stranim košarkašima otvorio vrata.

Legendarni trener Vlada Đurović prisjetio se te utakmice za časopis Koš u rujnu 1991. godine.

'I danas, osam godina kasnije, mislim što i onda: utakmica nikako nije smela biti poništena, mi smo tu titulu osvojili i zaslužili', kazao je između ostalog Đurović dodavši:

'Mi smo krenuli u posljednji napad i na 10 sekundi prije kraja bio je čist faul nad Draženom Petrovićem koji Rade Petrović nije svirao. Umjesto faula suđen je aut, uveli smo loptu sa strane i onda je Matijević dvije sekunde prije kraja odsvirao taj faul koji vjerojatno nije postojao, ali odluka je odluka. Naravno, nismo otišli na majstoricu u Novi Sad i mislim da nismo trebali otići.'