ISPOVIJEST SUCA

I Dražen je bio žrtva namještaljki u NBA-u

03.11.2009 u 20:30

Bionic
Reading

Kontroverzni NBA sudac Tim Donaghy još jednom je šokirao košarkaški svijet otkrivanjem prljavih tajni u knjizi o suđenju u najjačoj ligi na Zemlji

Iako svi izdavači, zbog straha od tužbi moćnih čelnika NBA-a, odbijaju objaviti knjigu bivšeg NBA suca, pojedini dijelovi su ipak izašli u javnost, a sigurno će otkrivene tajne ozbiljno uzdrmati košarku na američkom tlu.

Prema Timu Donaghyju, NBA je pravo leglo neregularnih utakmica koje su namještene i uz blagoslov samog vodstva lige. U svojoj knjizi kontroverzni sudac spominje i legendarnog Dražena Petrovića, kojem je sudac Dick Bavetta namjerno dosuđivao osobne pogreške te ga tako ranije izbacio s parketa jednog susreta play-offa.

'Bavetta mi je priznao da je 1993. u susretu Netsa i Cavaliersa u doigravanju namjerno napunio Petrovića prekršajima i tako pomogao Cavaliersima da pobijede', piše u Donaghyjevoj ispovijedi.

Tim Donaghy je završio na optuženičkoj klupi jer je bio umiješan u klađenje na NBA utakmice. Priznao je i bio izbačen iz NBA lige. Osuđen je na 15 mjeseci zatvora, a tamo je napisao spornu knjigu pod nazivom 'Blowing The Whistle'.

On je u knjizi opisao situaciju kada su Duke Callahan, Mark Wunderlich i on bacili okladu da onaj tko prvi dosudi prekršaj na utakmici gubi, pa se tako nisu svirali ni očiti prekršaji. Isto tako je priznao da su se suci kladili i na to tko će prije dosuditi tehničku.

Bilo je tu svega, a ako se Donaghyjeve tvrdnje pokažu istinitima, bit će to pravo razočarenje za navijače, dok će igrači u potpunosti izgubiti povjerenje prema onima koji dijele pravdu na parketu.