PUN POŠTOVANJA

Stephen Curry o snimci iz '92; evo što nam je rekao o Draženu!

Bionic
Reading

Na NBA All-Star vikendu u Torontu, koji će mnogima ostati kao posljednji u karijeri zvijezde Los Angeles Lakersa Kobea Bryanta, igrač koji je pokazao najveći interes je svakako bek Stephen Curry iz aktualnih prvaka Golden State Warriorsa - momčadi koja ove sezone ruši sve moguće rekorde. U svojim odgovorima 27-godišnji Curry osim nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, dotakao se i Dražena Petrovića kojeg iznimno poštuje i pamti kada je sjedio uz njega na NBA klupi…

Kao prošlogodišnji MVP lige (najkorisniji igrač) te igrač koji je najzaslužniji što su Golden State Warriorsi nakon punih 40 godina osvojili titulu NBA prvaka, Stephen Curry je sam po sebi magnet za medije. Tijekom druženja s medijima oko njega je bila jednaka gužva kao oko Kobea Bryanta, što dovoljno govori.

Međutim, jedan od razloga jest i činjenica da je Curry s 13 godina počeo igrati ozbiljnu košarku upravo u Torontu, gdje je tada njegov otac Dell Curry igrao tri sezone za Toronto Raptorse. Još danas se prepričava utakmica u kojoj je maleni Stephen Curry, nakon što su cijelo vrijeme gubili, tražio od trenera da mu daju loptu i da će ih odvesti do pobjede. Stephen je ubacio u pobjedi 54:48 svoje škole Queensway Christian College čak 44 koša, a toga se prisjetio i tijekom All-Star vikenda.

'Sjećam se tih ružnih žutih dresova… Uvijek se veselim kada tijekom sezone gostujemo kod Raptorsa u Air Canada Centreu, a eto sada smo tu za vrijeme All-Star vikenda i drago mi je vidjeti moje prijatelje u gradu u kojem sam živio nešto više od tri godine. Volim ovaj grad i ljude koji tu žive i ovaj spektakl svakako je dobra stvar za cijeli grad', kazao je novinarima Curry.

Osim uobičajenih pitanja o rekordnoj NBA sezoni, novinarima iz Europe svakako je bilo zanimljivo čuti razmišljanje Curryja o nastupu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u kolovozu?

'Nadam se da ću biti dio te momčadi, volio bih igrati na Olimpijskim igrama jer to još nisam okusio. Igrao sam na dva Svjetska prvenstva za reprezentaciju SAD-a i svakako bih volio zaigrati i na Olimpijskim igrama.'
Koja je po vama najveća razlika igrati na takvim međunarodnim natjecanjima za reprezentaciju i za klub?

'Potpuno je drukčije. Ovdje u NBA svakodnevno se bavimo onim što je naš posao u želji da osvojimo NBA titulu i svi tome težimo. Ali kada govorimo o prilici da predstavljate svoju domovinu i kada se imate prilike boriti za olimpijsko zlato, to je onda nešto posebno. Nadamo se da ćemo u Riju to i uspjeti.'

Među 50-ak novinara koji su Curryja 'rešetali' pitanjima, uspjeli smo i mi doći na red s nekoliko. Prije svega nas je zanimalo sjeća li se Dražena Petrovića kojeg je kao četverogodišnji dječak gledao iz prvih redova kako se bori na natjecanju u tricama protiv njegova oca Della.

'Dražen je bio veliki šuter! Sjećam se fotografije s All-Star vikenda 1992., čini mi se u Minneapolisu (igralo se u Orlandu, op.a.) kada sam sjedio s igračima u prvom redu… Otac se natjecao u šutiranju trica protiv Dražena i sjećam se dobro nekih detalja s natjecanja. Tada sam još bio premalen da bih se Dražena sjećao kako je igrao, ali sam zato pogledao puno video sažetaka s njegovim najboljim utakmicama. Vrhunski tj. elitni šuter! Otac ima tu fotografiju s Draženom u kući i često mi je, dok sam stasao kao igrač, govorio o njemu kao o jednom od najboljih šutera ikad. Iznimno ga poštujem i zato sam njegovoj majci poslao potpisani šampionski dres. Inače, od NBA šutera najviše se divim legendama kao što su Reggie Miller i Ray Allen koji su 16-17 godina bili neprikosnoveni u svom putovanju NBA ligom', mirnim glasom kazao je emotivni Curry.

Nakon njegovih riječi o legendarnom Draženu, sada cijeli svijet zna zašto ga baš toliko cijeni.

>> Video s All-Stara, u kojem se na samom kraju vidi maleni Stephen Curry, pogledajte OVDJE

Za kraj nas je zanimalo možemo li od njega, s obzirom na to da ima titulu najboljeg šutera na svijetu, napokon oboriti rekord od 12 ubačenih trica na jednoj utakmici?

'Bio sam siguran da ću dostići taj rekord prije dva tjedna, ali sam ostao kratak za jednu ubačenu tricu. Koliko znam, rekord s 12 ubačenih trica drže Kobe Bryant i Donyell Marshall. Da bih to uspio, puno se toga mora poklopiti, ali sve ovisi o intezitetu i jačini utakmice. Primjerice, ako ubacite odmah 5-6 trica, agresivnije će vas čuvati i svaki sljedeći šut bio bi pravo forsiranje u lovu na rekord', kazao je Curry koji je nedavno Washingtonu ubacio 11 trica iz 15 pokušaja (10. je ubacio pred kraj treće četvrtine, op.a). Za igrača koji će prvi u povijesti vrlo vjerojatno probiti granicu od čak 300 ubačenih trica u sezoni, taj rekord od 12 trica na jednoj utakmici je kao stvoren. Koliko ih je sposoban ubaciti Curry kada ga krene, nitko ne zna…