BENDER U NEW YORKU

Mladi Hrvat izazvao pomutnju među šefovima NBA; kakvi potezi!

05.10.2015 u 10:15

Bionic
Reading

U legendarnoj dvorani Madison Square Garden dva europska velikana Emporio Armani Milano i Maccabi Tel Aviv odigrali su u nedjelju drugu utakmicu na američkom tlu. U revanšu je bolja bila talijanska momčad koju vodi hrvatski stručnjak Jasmin Repeša

U prvom susretu odigranom u četvrtak u Chicagu, u United Centeru, Maccabi je slavio 85:79, a tri dana kasnije u uzvratu odigranom u Madison Square Gardenu Emporio Armani Milano slavio je sa 76:72.

Naravno, kao i na prvoj utakmici najviše zanimanja izazvao je 17-godišnji hrvatski košarkaš Dragan Bender iz Maccabija kojeg su uživo došli vidjeti mnogobrojni treneri NBA, skauti i glavni menadžeri klubova kao što su Orlando, Phoenix, Utah, Denver, New York, Boston, Houston i Philadelphia. Nakon spomenute dvije utakmice akcije Bendera su naglo porasle i već su počele kružiti priče kako bi mogao biti prvi izbor na NBA draftu 2016. godine!

Bender je slično kao i u Chicagu ostavio sjajan dojam s devet koševa (šut iz igre 3-3, slobodna bacanja 2-2), dva skoka i dvije blokade za 18 minuta uz dodatak kako su blokade na Simonu i Gentileu bile super-atraktivne. Drugom blokadom neke je podsjetio na mlado izdanje Kevina Garnetta! Dodajmo kako je na isteku prve četvrtine Bender ubacio tricu sa sirenom čime je još jednom dokazao kako usprkos visini od 216 cm ima sjajan i precizan šut izvana. Svaki Benderov dobar potez s klupe je pljeskom nagradio i Nikola Vujčić, sportski direktor Maccabija.

Sa spomenuta tri poteza u svega nekoliko minuta Bender, koji će u studenom proslaviti 18. rođendan, dokazao je kako je spreman za velike stvari. Nema sumnje kako su treneri NBA koji su ga došli uživo vidjeti ostali bez riječi.

Kako je zrelo od prve minute Bender izgledao na parketu (prvi koš je zabio polu-horogom, trudio se u obrani, sjajno čitao igru…) može se reći kako je ovaj mladi Hrvat izazvao pomutnju među šefovima NBA. Jer jasno je kako će ga u svojim redovima željeti svih 30 momčadi NBA. Ovakav igrač rađa se jednom u 20-30 godina!


Kod pobjedničke momčadi najbolji je bio Kruno Simon sa 15 koševa (trice 3-6) i tri asistencije. Stanko Barać na parketu je proveo svega 16 minuta (šest koševa i pet skokova), a njegov atraktivni koš lijevom rukom iz teške pozicije, na dodavanje Simona, neki su proglasili 'potezom utakmice.'

Uz Simona kod EA Milana istakao se bivši igrač NBA Robbie Hummel sa 15 koševa (trice 2-3), dok je kod Maccabija najbolji bio Sylven Landesberg s 15 koševa.

Nakon dvije pripremne utakmice na američkom tlu obje su se momčadi vratile u Europu gdje ih uskoro čeka početak nacionalnih prvenstava. Prije toga, u utorak u Milanu, momčad Jasmina Repeše igra pripremnu utakmicu protiv najtrofejnije momčadi NBA Boston Celticsa.