SP U KOŠARCI ZA VETERANE

Hrvatski veterani na putu do svjetskog zlata

25.08.2015 u 16:40

Bionic
Reading

U Orlandu se održava 13. FIMBA Svjetsko prvenstvo u košarci za veterane u svim dobnim kategorijama. Ovo je do sada najveće svjetsko prvenstvo na kojem sudjeluje 211 ekipa iz 40 zemalja svijeta. Dakle skoro 2500 košarkašica i košarkaša. Po broju natjecatelja, ovo je treće najveće košarkaško natjecanje na svijetu (veća natjecanja su samo Olimpijske igre i Univerzijade...). A Hrvatsku u Orlando predstavljaju tri ekipe

U prvoj utakmici naši 'mladići' u kategoriji '55+' igrali su protiv ekipe Brazila koju predvodi jedan od najboljih centara u povijesti brazilske košarke Israel Andrade, koji i u 55 godini pokazuje kakav je igrač bio.

Uglavnom, naša momčad na žalost nije imala šanse od prvog podbacivanja jer je Brazil u samo tri minute napravio razliku od 16:2, a potom je sve bilo odrađivanje utakmice do kraja. No cijela priča, što se tiće naše ekipe na kraju ima happy end. Iako je natjecanje u grupi A završila sa dva poraza i pobjedom, u krugu između tri ekipe koje su se međusobno pobjedile, naša ekipa ima najbolju koš-razliku, tako da će u srijedu razigravati za plasman, pa čak bi teoretski mogli postati i svjetski prvaci, jer je takav sistem natjecanja u kategoriji '55+'.

Sljedeću utakmicu koju igra naša ekipa je u srijedu u 20.30 sati po hrvatskom vremenu, i tu će se odlučiti da li će, ako pobjede ući u borbu za prvih osam mjesta, ili ako izgube u borbu za plasman od 8. do 12. mjesta.

Nakon nastupa ekipe u kategoriji '55+', točno u podne po lokalnom vremenu nastupila je ekipa u kategoriji '50+'. Iako je ostvarila dvije uvjerljive pobjede u prva dva kola, još uvijek je postojala mogućnost da naša ekipa porazom u ovoj utakmici protiv ekipe Urugvaja s više od 17 koševa razlike, izgubi prvo mjesto u svojoj grupi A i tako ostane bez mogućnosti borbe za medalju na ovom svjetskom prvenstvu.

Utakmica je bila i fizički i psihički teška jer je bila već treća u nizu, a ujedno je gledajući dotadašnje rezultate bila očekivana lagana pobjeda. Utakmica nije dobro počela za našu ekipu jer je Urugvaj nakon četiri minute poveo sa 10:2. Nakon ovog brzog vodstva Urugvaja, naši 'mladići' su ipak shvatili da to neće biti 'a walk in the park' utakmica, te su počeli igrati obranu kakvu su prikazali u dosadašnjem djelu prvenstva tako da su do kraja uporne i borbene Urugvajce, koji se nisu predavali do zadnjeg sučevog zvižduka ostavili na samo 35 koševa.

Pametnim izmjenama obrane i odličnim rotacijama igrača koje je diktirao trener Predrag Oluić, uz maestralnu igru Željka Županica, na kraju su naši 'mladići' pobjedili rezultatom 63 : 45. Momčad u kategoriji 50+ u pobjedi protiv Urugvaja nastupila je u slijedecem sastavu.

Darko Pahlić 6, Željko Županic 18, Draško Kunić 2, Mladen Ostojić 4, Gjuro Simon 7, Hrvoje Rendulić, Damir Škoric 10 i Robert Matijević 16.

Nasa ekipa je danas pobjedila bez pomoći Gorana Sutona koji je na jučerašnjoj utakmici dobio vrlo nezgodan udarac u rebra, tako da nije mogao nastupiti i imala je smanjenu rotaciju igrača, no nadamo se da će do četvrtfinalne utakmice u srijedu, koja se igra u 23.30 sati po hrvatskom vremenu, biti u stanju pomoći ekipi.

Ostali rezultati u drugim grupama ponudili su i neka iznenđjenja, pa je tako u grupi C, ekipa Italije B izbacila iz borbe za medalje inače odlične ekipe Srbije (Zorkić i Milicević) i Slovenije (Kotnik i Mirt). Ovakvim raspletom u grupi C došlo je do situacije da su se u četvrtfinalu našle dvije ekipe Italije, ekipa Italija A, pobjednik grupe B i Italija B, pobjednik grupe C.

Prema službenim propozicijama, članak 11. FIMBA-e (Svjetske Veteranske organizacije) propisuje da se prije polufinala ekipe iz iste države moraju međusobno 'obračunati' jer u polufinalu može nastupiti samo jedna ekipa iz pojedine države, tako da u ovom trenutku naša ekipa ne zna protivnka u četvrtfinalu, ali za pretpostaviti je da će to biti pobjednik grupe D, ekipa Česke Republike. U svakom slučaju, naša ekipa u četvrtfinalu izbjegla je ekipu trenutnih svjetskih prvaka, Italije A koju predvode poznati talijanski igrači Mario Boni i Carrera.

U trećoj današnjoj utakmici hrvatskih ekipa nastupila je i naša ekipa 'djevojčica' koja se natječe u kategoriji '35+', i ostvarila je prvu pobjedu, ostavivši fanatičnu ekipu Costa Rice na samo 31 košu. Konačni rezultat je 49:31 za našu ekipu koju su predvodile Ana Duvančic i Danica Talajić, kojima se pred kraj utakmice odličnom obranom priključila i Zorana Brnas postitgnuvši nekoliko vaznih koševa.

Utorak je za naše ekipe dan odmora, a nadamo se da ćemo vas i u srijedu obradovati sa dobrim rezultatima.