FIBA ODLUČILA

Kina domaćin SP-a 2019; želimo tamo NBA trio Hezonja, Šarić, Bender...

07.08.2015 u 15:42

Bionic
Reading

Svjetsko prvenstvo za košarkaše 2019. godine održat će se u Kini, odlučeno je na sastanku Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA) u Tokiju u petak.

Kineska kandidatura, koju je predvodio bivša NBA zvijezda Yao Ming, zaslužila je više glasova u odnosu na filipinsku, koju je predvodio boksački šampion Manny Pacquiao.

SP 2019. tako će se održati u osam kineskih gradova, a na njemu će po prvi puta nastupiti 32 reprezentacija u odnosu na 24 koliko ih je igralo na završnicama dosada.

Kvalifikacije za SP u Kini započet će već 2017. godine, te će biti u potpunosti odvojene od kontinentalnih prvenstava koje su dosada služile kao izlučna natjecanja za SP.

Posljednje SP održano je 2014. godine u Španjolskoj, a tada je odlučeno kako će se ubuduće svjetska prvenstva održavati u neparnim godinama, pa je stanka do sljedećeg u Kini umjesto uobičajenih četiri godine povećana na pet.

Na posljednjem SP zlato je uzela reprezentacija SAD-a, srebro je pripalo Srbiji, a bronca Francuskoj.

Hrvatska je u Španjolskoj ispala u osmini finala od Francuske.

Ako Hrvatska izbori nastup na SP-u 2019. u Kini na njemu bismo mogli na dijelu vidjeti jednu od najnadarenijih generaciju u povijesti koju bi trebali predvoditi Mario Hezonja i Dario Šarić (očekuje se da postanu NBA zvijezde, tada će imati 24-25 godina!). Naravno, očekuje se da do tada stasaju danas 17-godišnji Dragan Bender, Ante Žižić, Nik Slavica, Ivica Zubac i drugi.

Pogotovo se puno očekuje od 212 cm visokog Dragana Bendera kojem stručnjaci predviđaju sigurna izbor među prvih pet na sljedećem NBA draftu. Bendert je trenutačno član Maccabija, ali nema sumnej kako će 2019. – ako će sve ići prema planu – igrati u NBA ligi.

Bojan Bogdanović imat će 30 godina i sigurno bi mogao puno značilo njegovo iskustvo, pogotovo ako dotad ostane u NBA ligi. Do toga SP-a naše košarkeša čeka još jako puno posla. Prvi je na redu Eurobasket u rujnu…