FINALE SP-A U19

Hrabri Hrvati zamalo šokirali vršnjake iz SAD-a, koban produžetak!

05.07.2015 u 21:30

Bionic
Reading

U finalu Svjetskog prvenstva do 19 godina hrvatska košarkaška reprezentacija, po mnogima najugodnije iznenađenje turnira, igrala je protiv reprezentacije SAD-a. Nakon 45 minuta sjajne košarke bolji su, nakon produžetka i zaista sjajne košarke, bili košarkaši SAD-a sa 79:71. Naše je od senzacije dijelio samo jedan poen

U produžetku su košarkaši SAD-a slavili 12:4 i time su pokazali kako jepresudila duža klupa. Naši su na koncu potpuno ostali bez snage.
Naši košarkaši, kod kojih je na samom početku najbolji bio MarkoArapović (10 koševa i 8 skokova), pružili su sjajan otpor u prvompoluvremenu koje je reprezentacija SAD-a na koncu dobila 34:31 iako jeHrvatska u nekoliko navrata vodila.

U drugom poluvremenu košarkaši SAD-a došli su do vodstva od najvećih deset koševa prednosti, ali naši košarkaši nakon minute odmora kreću u seriju 7:0 kojom ubrzo dolaze do poravnanja 52:52. Sjajan je u tim trenucima bio Nik Slavica

U 35. minuti zbog pet osobnih pogrešaka iz igre je morao Marko Arapović koji je upisao double-double učinak sa 16 koševa i 12 skokova. Povukao je Nik Slavica (23 koša i 6 skokova), vratio je Hrvatsku u igru, ali je stao tj. ostao je bez snage.

Međutim, posebno treba izdvojiti njegovu brutalnu blokadu koju možete vidjeti OVDJE


Na kraju smo imali zadnji napad za pobjedu, Luka Božić je kod 67:66 za SAD izborio dva slobodna bacanja nešto više od četiri sekunde prije kraja utakmice. Ubacio je samo jedno... Uslijedio je produžetak nakon prave drame koja se odvijala na Kreti. U dodatnih pet minuta košarkaši SAD proletjeli su terenom i upisali su pobjedu 79:71. Božić je utakmicu završio sa 12 koševa i 6 skokova.

Kod Amerikanaca najbolji je bio Brunson sa 14 koševa, 7 asistencija i 5 skokova, a vrlo dobro su odigrali Tatum, i Giles koji su ubacili po 13 koševa.

Veliku borbu ispod koša, s fizički snažnijim vršnjacima iz Amerike, vodio je centar Cibone Ivica Zubac, najugodnije iznenađenje naše selekcije na ovom turniru. Ime tog 214 cm visokog centra, koji ima raspon ruku od nevjerojatnih 230 cm, svi NBA skauti zapisali su velikim slovima. Zubac je utakmicu završio sa 12 koševa, 13 skokova i 3 blokade.

Naše košarkaše koštao je na koncu loš šut za tri poena (3-21, 14&) za razliku od košarkaša SAD-a koji su trice gađali 9-20 (45&).

Podsjetimo, još  tijekom priprema izbornik Ante Nazor suočio se s niz problema: Iz SAD-a nije mogao doći 211 cm visoki centar Antonio Vranković koji je potpisao za poznato sveučilište Duke, zbog ozljede je tijekom priprema otpao sjajni igrač Cedevite Lovro Mazalin, a tijekom turnira otpao je centar Ciboni Ante Toni Žižić koji je trebao biti nositelj igre nakon što je zbog poznatog 'slučaja adidas' otpao najbolji igrač ove generacije Dragan Bender.

Bez obzira na sve oslabljena Hrvatska u velikom je stilu stigla preko Kanade (četvrtfinale) i Turske (polufinale) do nove utakmice protiv SAD-a. U 2. kolu turnira SAD je slavio nad Hrvatskom 103:81, a sada je od senzacije i velike - povijesne - pobjede naše košarkaše dijelio samo jedan poen. Jedno slobodno bacanje...

U najbolju petorku turnira uvršteni su Furkan Korkmaz, Tyler Dorsey, Marko Arapović, Jalen Brunson i Harry Giles. Veliko priznanje za našeg Arapovića...

Za MVP-a turnira izabran je Jalen Brunson.