CEDEVITA BRANI TITULU

Za Cibonu bi bio uspjeh da dobije jednu utakmicu u seriji

02.06.2015 u 12:17

Bionic
Reading

Prvu finalnu utakmicu državnog prvenstva Cedevita igra u maloj dvorani Doma sportova protiv gradskog rivala Cibone (18:05h). Isti protivnici, ista faza natjecanja, godinu dana kasnije. Cedevita i Cibona bore se po drugi put zaredom za titulu najboljega, s tim da se ono što su pružili prošle godine baš i ne može nazvati borbom.

Cedevita je dobila finalnu seriju sa 3:0 i zapravo se prošetala do naslova prvaka. Nešto slično "vitamini" će pokušati i ovaj put, već su i najavili uoči početka polufinala protiv Zagreba da žele bez poraza postati prvaci. Mrave su izbacili s glatkih 2:0, sad slijedi na papiru ipak teži protivnik, ali kvaliteta i širina rostera debelo su na strani aktualnih prvaka.

Momčad Cedevite će, baš kao i u posljednjim utakmicama, voditi pomoćni trener Veljko Mršić jer je šef struke Jasmin Repeša zatražio slobodno nakon što nisu osvojili ABA ligu. Sindrom "burn-out" ili kako bi naši rekli, izgorio čovjek. Valjda od prevelikog stresa.

'Mi jesmo favoriti', ne bježi od te uloge Veljko Mršić, ali što iz kurtoazije, što zbog straha da mu se momčad ne uljulja u preveliku samouvjerenost, puše i na hladno.

'Sve naše međusobne utakmice, osim posljednje, završile su u neizvjesnim završnicama, tako da očekujemo teško finale. Posebice tu mislim na prvu utakmicu u kojoj Cibona po meni ima najveće izglede jer ima dan odmora više u odnosu na nas. U polufinalnu seriju krenuli su u nedjelju, a mi u utorak, tako da će svježiji u finale. No, mi želimo pokazati zašto smo bili prvi u regularnom dijelu prvenstva', kaže strateg Cedevite.

Kad je Cedevita ozbiljna, kao što je to bilo u dobrom dijelu zadnje tri utakmice kontra Zagreba, onda je nedodirljiva. A kad počne izmišljati toplu vodu i očekuje da protivnik "skine gaće", onda se umalo opeče. Kao što je bilo u prvoj od četiri u nizu sa Zagrebom.

'Moramo biti maksimalno ozbiljni', upozorava Mršić, a u slično tonu se oglasio i krilni igrač Tomas:

'U nekim utakmicama smo ih podcijenili i u njima su nas ili dobili ili se u zadnjim minutama odlučivao pobjednik. Sad ćemo ih shvatiti puno ozbiljnije. Mislim da smo u dobrom ritmu i ova serija isključivo ovisi o nama i našem pristupu.'

Veliku istinu izrekao je Tomas čija će momčad danas biti kompletna. Netko će ostati na tribinama, ali tu odluku Mršić nije priopćio.

'Protiv Cibone je obrana ključ. Onda će biti puno laganih poena i otvorenih šuteva', najavio je Tomas.

Cibona je na papiru možda slabija, ali isto tako nitko nije očekivao da će u dvije utakmice proći Zadra u polufinalu pa su Vukovi priredili to malo iznenađenje. Nitko im niti uoči početka finalne serije ne može oduzeti nadu, ali objektivno govoreći, oni u ovom finalu nemaju što tražiti.

Dvije utakmice u ABA ligi izgubili su sa po dva poena razlike, prvu u Ligi za prvaka dobili nakon produžetka kao gosti. Sve to sugerira da bi i ovaj put trebalo biti napeto, ali Cedevita im je pokazala gdje im je mjesto u drugoj utakmici u Ligi za prvaka. Kad su ih razbili 20 razlike. Možda sve ove riječi koje smo napisali zvuče kao nekakvo navijanje za Cedevitu no upravo suprotno. Samo pokušavamo sagledati stvari realno, a kad se podvuče crta, Cibona je veliki autsajder u ovom finalu.

Da se finale igra na jednu utakmicu, u takvom je dvoboju sve moguće (sjetite se samo završnice ABA lige prošle sezone u Beogradu!), ali u seriji na tri dobivene ne može Cedevita toliko podcijeniti Cibonu da izgubi ovo finale.

'Cedevita je veliki favorit, puno iskusnija momčad s većom rotacijom, igrali su i snažnija natjecanja ove sezone. Mi trebamo nastojati sada na kraju sezone odigrati najbolje utakmice pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti jer to ovisi i o njima', ističe u najavi utakmice za službenu klupsku stranicu trener Slaven Rimac.

Hvale svi njegov rad i rad njegova pomoćnika Jurice Golemca. Zaista su izvukli, pa rekli bismo, maksimum iz ove ipak limitirane momčadi. A ako ćemo opet realno, za njih bi bio uspjeh da dobiju jedan susret u ovoj seriji.

'Utakmicu protiv Cedevite dočekujemo s puno želje. Svi su raspoloženi. Na igračima se vidi da su motivirani i jedva čekamo da finalna serija počne. Polufinalna serija pokazala nam je da možemo odigrati dobre utakmice', hrabri sebe i svoje igrače trener Rimac.

On na raspolaganju ima sve one igrače koji su izbacili Zadar u polufinalu što znači da nema samo otprije odsutnog Mavre koji je zbog ozljede (prepona ili trbušni zid, različite su informacije) završio ovu sezonu. A krenemo li raščlanjivati po pozicijama, Cibona eventualno može dobiti znak jednakosti po pitanju kvalitete za "četvorku" na kojoj operira Jagodić-Kuridža, a tu je Cedevita tanka sa Žganecom, Arapovićem i Zubčićem s tim da Zubčić sve više igra nisko krilo. Na playu imaju samo Ilievskog nakon ozljede Mavre, a jedino je za Vukove pozitivno što su Ukić i Gordić izvan forme. Na bekovima i krilu Cedevita "šije" svoga gradskog rivala, a iako Cibona ima sjajnog mladog Žižića na centru, mora on još dosta žganaca "papati" da bi stao u istu rečenicu s Bilanom i Baraćem.

383700,383218,382722,382684