GODIŠNJICA NA FORUMU

I nakon 20 godina Zadar se sjeća Krešimira Ćosića

22.05.2015 u 13:07

Bionic
Reading

Hrvatska i svjetska košarkaška legenda, Krešimir Ćosić, prerano nas je napustio prije 20 godina, ali sjećanje na njega još uvijek je živo! Upravo iz tog razloga, Zadrani se ovog vikenda prisjećaju napoznatijeg sugrađanina, Kreše koji je ime grada ponosno pronio svijetom i još jednom Zadar potvrdio kao košarakaški pravi grad.

Zadarski Forum (Sv. Donat) će u nedjelju 24. svibnja od 11:00 sati biti u znaku legende. Dječji košarkaški turnir okupiti će najmlađe Zadrane koji idu stopama svjetskog velikana. Izložba fotografija Krešimira Ćosića te humanitarna prodaja proizvoda po simboličnim cijenama namijenjena je svim Zadranima, ali i brojnim turistima od kojih su mnogi zasigurno čuli za Krešu Ćosića.

U večernjim će pak satima u Falkensteinerovom hotelu Iadera u turističkom naselju Punta Skala u Petrčanima biti održana svečana večera na kojoj će se brojni hrvatski uglednici i sportaši, kao i gosti iz inozemstva prisjetiti ovog velikana hrvatskog sporta.

Krešo ĆOSIĆ - osobne stvari


Podsjetimo, Krešimir Ćosić preminuo je 1995., u 47. godini života. Sportski put započeo je u Zadru da bi se nakon četiri godine uputio na sveučilište Brigham Young u Americi. Bogatu košarkašku karijeru proveo je u ljubljanskoj Olimpiji, Virtusu iz Bologne te za Zadar i Cibonu.

Jedan je od najtrofejnijih hrvatskih sportaša i osvajač je brojnih odličja s reprezentacijom Jugoslavije, a u povijest je ušao kao prvi ne-amerikanac na NBA draftu kada su ga 1972. godine izabrali Portland Trail Balazersi (kasnije je taj izbor poništen, op.a.), a godinu dana kasnije i Los Angeles Lakersi.

Na sam dan dvadesete obljetnice Krešine smrti, u ponedjeljak 25. svibnja, obitelj, prijatelji i organizatori će položiti vijence na Krešin spomenik ispred dvorane na Višnjiku koja nosi njegovo ime.

Organizaciju događaja potpisuju Udruga Dani Krešimira Ćosića i S Event.