NBA PLAY-OFF

Warriorsi nastavili pobjednički niz; Curry će biti MVP, ali...

04.05.2015 u 10:34

Bionic
Reading

Košarkaši Golden State svladali su u svojoj Oracle Areni Memphis sa 101:86 u prvoj utakmici polufinala doigravanja u Zapadnoj konferenciji NBA lige te tako nastavili pobjednički niz iz prvog kruga u kojem su u četiri utakmice izbacili New Orleans. Nakon utakmice procurila je i informacija kako će Stephen Curry uskoro i službeno biti proglašen za MVP-a (najkorisnijeg igrača lige)

Najbolja momčad NBA lige iz regularnog dijela sezone nije dopustila Memphisu iznenađenje kakvo je Washington priredio pobjedivši u gostima najbolju momčad Istoka Atlantu (104:98) u prvoj utakmici njihove polufinalne serije. Grizzliesi su igrali bez svog prvog razogravača Mike Conleyja koji se još uvijek oporavlja od operacije jagodične kosti i prema najavama bi mogao s maskom na licu zaigrati već u drugoj utakmici. Njegov povratak na parket mogao bi ubrzati rasplet prvog dvoboja, s obzirom na to da ni Nick Calathes, ni Beno Udrih nisu uspjeli razigrati i voditi momčad na onaj način kako to čini Conley.

Na drugoj strani Stephen Curry je radio upravo ono što je činio cijele sezone. Prodirao je i mučio svoje čuvare, pogađao trice kad su mu ostavili samo malo prostora ili asistirao kad su suigrači bili u boljoj poziciji. Utakmicu je završio s 22 koša, 7 asistencija i 4 ukradene lopte i predvodio Warriorse do još jedne pobjede u Oracle Areni, gdje su posljednji put poraženi još 27. siječnja, kad je Chicago bio bolji u produžetku (113:111).

Bila je to još jedna predstava dostojna igrača koji će biti proglašen najboljim u regularnom dijelu sezone. NBA liga to još nije službeno potvrdila, ali mnogobrojni mediji su tu vijest objavili pozivajući se na anonimne, ali dobro upućene izvore.

'Više me brine serija s Memphisom. Znam kakvo je stanje, ali se pokušavam koncentrirati na utakmice. Ako me nazovu bit ću vrlo sretan, a bit će i mnogo ljudi koji će se moći osjećati ponosni u tom trenutku', izjavio je Curry kad mu je postavljeno pitanje o MVP nagradi.

Prema istim izvorima Curryjev najozbiljniji protukandidat bio je bek Houstona James Harden. Curry će biti prvi igrač Warriorsa kojemu je to priznanje dodijeljeno otkako se momčad prije 53 godine iz Philadelphije preselila u Kaliforniju. Jedini igrač "ratnika" koji je prije Curryja osvojio MVP nagradu, bio je veliki Wilt Chamberlain 1960. godine.

Jedna je nagrada već i službeno završila u rukama Golden Statea. Uoči utakmice je legendarni Jerry West uručio priznanje glavnom menadžeru momčadi iz Oaklanda Bobu Myersu koji je izabran za najboljeg dužnosnika u NBA ligi.

Mnogi su pomislili da bi stanka od osam dana, koliko je prošlo između posljednje utakmice Golden Statea u prvom krugu, mogla biti prednost Memphisa u prvoj utakmici ove serije. Međutim, Grizzliesi su samo jednom vodili (3-0), kad je Courtney Lee postigao prvi koš na utakmici. Još su se nekako uspjeli zadržati ispod 10 poena zaostatka na poluvremenu (61-52), no kad je četiri minute prije kraja treće četvrtine Curry pogodio tricu za okruglih 80-60, zgasnula je i posljednja nada gostiju.

'Skinuli smo paučinu s naše napadačke igre. Sad samo trebamo tako nastaviti dalje i dizati svoju igru', slikovit je bio Curry u opisu onoga što su Warriorsi pokazali u prvoj utakmici.

Uz Curryja, najveći doprinos pobjedi Golden Statea dali su Klay Thompson (18 koševa, 6 asistencija), Draymond Green (16 poena, 5 skokova) i Harrison Barnes (11 koševa, šut 4/4). Marc Gasol (21 koš, 9 skokova i 3 asistencije) i Zach Randolph (20 poena, 9 skokova i 5 asistencija) bili su jedini igrači gostujuće momčadi koji su se mogli nositi s "ratnicima". Druga utakmice serije igra se ponovno u Oakland Areni, u noći s utorka na srijedu.

Dodajmo kako su nešto ranije, u prvom susretu polufinala doigravanja Istočne konferencije, košarkaši Washington Wizardsa priredili su iznenađenje pobijedivši na gostovanju Atlanta Hawkse 104:98 i u seriji na četiri pobjede poveli su 1-0.

Goste su do pobjede predvodili Bradley Beal sa 28 koševa i sedam skokova, Paul Pierce sa 19 koševa, te John Wall sa 18 koševa i 13 asistencija. Najefikasniji igrači u redovima Hawksa bili su DeMarre Carroll sa 24 koša, Al Horford sa po 17 koševa i skokova, te Paul Millsap sa 15 koševa i 12 skokova.

Druga utakmica na rasporedu je 5. svibnja ponovo u Philips Areni, a potom serija seli u Washington.