KRAJ VELIKE KARIJERE

Steve Nash objavio odlazak u košarkašku mirovinu

22.03.2015 u 15:18

Bionic
Reading

Kanadski košarkaš Steve Nash, dvaput biran za najkorisnijeg igrača NBA lige, u noći sa subote na nedjelju objavio je da završava karijeru nakon 19 godina provedenih u najboljoj košarkaškoj ligi svijeta.

Nakon što je u posljednje tri sezone zbog brojnih ozljeda uspio odigrati samo 65 utakmica, 41-godišnji Kanađanin Steve Nash na svom je twitter profilu objavio vijest o odlasku u igračku mirovinu, a napisao je i oproštajno pismo na internetskom portalu The Players' Tribune.

Nash je najzvjezdanije trenutke karijere doživio u deset sezona provedenih u dresu Phoenixa te šest u dresu Dallasa. Igrajući za Sunse dvaput je osvajao nagradu za najkorisnijeg igrača NBA lige (2005. i 2006. godine), ali nikada nije došao u priliku boriti se za naslov prvaka.

'Zauvijek će me boljeti što navijači Phoenixa nisu dobili zasluženi naslov, dok sam bio tamo', napisao je Nash u oproštajnom pismu.

Kanađanin koji je rođen u Južnoafričkoj Republici u mirovinu odlazi igrač Los Angles Lakersa, gdje je stigao ne bi li pokušao doći do naslova prvaka uz pomoć Kobeja Bryanta i Dwighta Howarda. No, već u drugoj utakmici za Lakerse slomio je nogu te u tri sezone uspio skupiti svega 65 nastupa. Ove sezone nije imao nijedan nastup, a s objavom o završetku karijere čekao je, u dogovoru s klubom, ne bi li se Lakersi kroz igračku zamjenu uspjeli riješiti njegovog unosnog ugovora koji Lakersima zauzima 9,7 milijuna dolara u 'salary capu' za ovu sezonu.

'Kad sam potpisao za Lakerse imao sam velike snove o dizanju navijača i cijelog grada na noge. Bilo je i unosnijih ponuda koje sam odbio, jer sam želio biti ubačen u vatru, igrati igru visokih uloga u svom posljednjem NBA poglavlju. Nažalost, u drugoj utakmici sam slomio nogu i više ništa nije bilo isto', napisao je Nash koji u mirovinu odlazi kao treći najbolji dodavač svih vremena, iza Johna Stocktona i Jasona Kidda, s 10.335 asistencija, te kao najprecizniji izvođač slobodnih bacanja (90,4 %).

Ipak, iz Los Angelesa će ponijeti i jednu od najljepših uspomena, ovacije navijača kojima je dočekan u svom prvom nastupu nakon što se oporavio od loma noge.

Osim u Phoenixu i Lakersima, Nash je proveo šest sezona u Dallasu, ali ni s jednom momčadi nije dospio dalje od finala Zapadne konferencije u doigravanju.

Nash je trenutno suvlasnik nogometne momčadi Vancouver Whitecaps koja se natječe u MLS-u, a nije objavio kakvi jesu li mu neki od budućih planova vezani za košarku.