PUTOVANJE U BUDUĆNOST

Košarkaši trener Halilović pronašao formulu uspjeha DOMINO!

16.04.2015 u 13:15

Bionic
Reading

Poznati košarkaški trener Rusmir Halilović, koji je u karijeri radio sa mnogim košarkašima koji su napravili uspješnu NBA i europsku karijeru, ove godine obilježava 50 godina od stjecanja prve košarkaške diplome. Nedavno je tim povodom patentirao Domino sustav kojim, kako on kaže, razvija igračku genetiku do maksimuma

O čemu je riječ, 67-godišnji Halilović pokušao je objasniti u svojoj kolumni naziva 'Putovanje u budućnost - DOMINO FORMULA - od detalja do perfekcije'.

'Nekada su košarku igrali svi oni koji su znali napraviti tri driblinga, a da im lopta ne udari u nogu. Nekada sam ganjao šah tri sata dnevno, a košarku tri sata tjedno. Od 1970. godine samo mi je košarka u krvi. Ove sam godine, dakle 2015. došao do spektakularnih rezultata američkih znanstvenika o funkcioniranju mozga. Dragocjeno vrijeme trošim na njihovu implementaciju u košarku, kako bih pedesetogodišnjicu prve košarkaške diplome (30. 8. 1965.) obilježio na dostojan način', napisao je Halilović.

'Cijeli život sam kolekcionar! Kontinuirano pamtim samo lijepe stvari ili preciznije sve što kažu i prikažu kolege treneri i drugi znanstvenici. Osobno stalno učim i pamtim mišljenja drugih, a razvijam svoja na osnovi znanstvenih, teoretskih i praktičnih disciplina: kineziologije, fizike, matematike, pedagogije psihologije, biomehanike, metodike, energetike, tehnologije... Ambicije su me uvijek, a i sada, tjerale da budem ispred vremena, pogotovo u segmentima selekcije, dijagnostike i procjene potentnosti, edukacije, pozicioniranja, forsiranja perspektivnijih i svega prioritetnog u radu s mladima. Stalna edukacija, znanstvenost, šahovska kombinatorika, izučavanja i strpljenje su mi pomogli da košarku gledam u tri dimenzije, da je egzaktno mjerim i da se dominantno fokusiram na brže, preciznije, vještije, samopouzdanije, gdje se planski točno unaprijed zna top lista radnih prioriteta što, kad, kako, koliko i zašto, gdje se znanstveno mora proći kroz pet tehnoloških faza: obuke, usvajanja, usavršavanja, specijalizacije i održavanja, gdje su racionalne tehnike i taktike: individualne, osnovne kolektivne i kolektivne nezaobilazne, gdje samo ako imaš viziju buduće košarke možeš biti siguran da si na pravom razvojnom putu, napisao je Halilović koji svoj rad naziva 'Košarkaška evolucija' dijeli na nekoliko tema. Idemo redom:

TEMA: DOŽIVLJAJI

Danas svi promatrači kao i sve razine trenera košarku doživljavaju na svoj način. Ništa u njoj nije zabranjeno. Možeš uzeti cijelo tijelo, ali dušu ne, ili obratno, ili kombinaciju. Možeš preferirati puno tijela i malo mozga ili puno mozga, tijelo i loptu. Različiti treneri, različiti okusi filozofije, drugačiji prioritetni i obavezni zahtjevi, borba za goli život ili trajni uspjeh. U ekstremnim slučajevima nekom je prioritetan dojam obrana, nekom napad, i na osnovu njih razigravaju igrače i tim, itd. S druge strane djelatnici, igrači i stručnjaci su u različitih dimenzija - nisu kompatibilni i košarku doživljavaju svako na svoj način.

TEMA: NE VOLIM
Nije mi po ukusu sve ono što smeta mladim košarkašima na razvojnom putu:
trgovina umjesto proizvodnje - rosteri od sezone do sezone; poslodavci koji očekuju proizvodnju EU igrača od trenera koje plaćaju šaku KN i manje, ili nikako; sustavi koji od vrhunskog genetskog potencijala naprave prosječnog igrača; ovlasti i odluke bez odgovornosti; neplanski rad na duge i kratke dionice; mlade igrače u ritmu dvije utakmica tjedno bez termina za individualnu edukaciju; verbalni trenerski delikti i kažnjeničke izmjene koji ruše samopouzdanje; dvokorak kao osnovu napada i završetke sa jednim izlazom; nisku produktivnost na treningu; rad s mladima bez vizije...

Moguće greške na razvojnom putu mladih igrača su: usvojene negativne navike, loš odabir prioritetnih lekcija, neegzaktne edukativne faze košarkaških elemenata i kreacija, umanjena racionalnost tehnike i taktike, loše dijagnosticiranje genetskog potencijala, usmjerenje na igračku poziciju u kojoj ne može dati maksimalni moment odluke rekreacija ili profesionalni status, forsirajući tretman manje perspektivnih, nesklad redovne i košarkaške naobrazbe, veliki broj trenera (filozofija) u razvojnoj igračkoj karijeri.

TEMA: VOLIM


Uvijek je košarka bila rat između napada (akcije) i obrane (reakcije), samo su se intenzitet, prioriteti i „oružja“ mijenjali. Za napad je uvijek bilo potrebno više. Preferiram mentalni sklop gdje se vrhunski timski rezultati proizvode zbrajanjem individualnih napadačkih vrijednosti. Volim pronalaziti talente i potencijale prije nego što daju 30 poena i narastu 200 cm+; volim avangardne razvojne programe, nove sadržaje i tehnologije pogotovo u mini i maxi basket školama od 6. do 13. godine; volim vršiti procjenu perspektivnosti u trinaestoj godini i dalju igračku sudbinu usmjeravati u rekreativnu ili vrhunsku košarku, ne zavoditi mlade i trošiti im mladost bez veze. U oba pravca cilj mi je uvijek bio omogućiti im lijepu i korisnu mladost. Lijepo je da do trinaeste godine svi imaju isti tretman i minutaže u igri, a onda više forsirati perspektivnije nego trenutno kvalitetnije.
U procjeni pozicije na kojoj će igrati i davati maksimum u seniorskoj košarci uvijek sam se rukovodio instinktom i analitikom (Radovanović, Paspalj, Kukoč...). I danas sam uvjeren da je Šarićeva perspektiva neusporedivo veća na poziciji playmakera nego na poziciji 'četvorke' na kojoj nikad neće dominirati kao na 'jedinici'. Njegovo psihofizičko, tehničko-taktičko znanje je magično! Nihad Đedović i Osman Cedi koji su prošli moju školu u sarajevskom RIN klubu su doživjeli EU promociju na unaprijed zacrtanim startnim pozicijama.

U edukaciji mladih individualna tehnika napada mi je uvijek bila prioritet. Kao klupski trener to sam radio svakodnevno, a kao selektor sam davao planske zadaće do sljedećeg okupljanja. (Dražen Petrović, Velimir Perasović...). Strategija mi se uvijek temeljila na konstantnoj inovaciji i produktivnosti.

TEMA: DOMINO FORMULA


Spajanjem posljednjih medicinskih dostignuća i osobne iskustvene prakse rodio se projekt pod nazivom DOMINO – individualnim treninzima od detalja do perfekcije. Edukacija je brza i sigurna. Ranije su se rezultati rada čekali dugo i ovisili od igračkog potencijala što će se i kada zalijepiti, a danas DOMINO sustav unaprijed definira prolazna vremena koja su potrebna da bi se jedan košarkaški element/kreacija, slikovito rečeno od slova napisala riječ, zatim rečenica, a od njih sklopila košarkaška priča i počela prezentirati na utakmici. Svaka osoba i svaki element/kreacija imaju svoj posebni biološki sat, T & T kompliciranost i procese stvaranja novih vrijednosti. Brzina, moć i domet ovise i od plesa na pragu boli, vještina koje izluđuju obranu, urođene ili stečene preciznosti, produktivnosti rada, pozitivnih navika... Formula do koje sam došao kazuje da su prolazna vremena 21, 63 i 189 u normalnoj dinamici rada i ljetnoj - intenzivnoj 4 x 21 ciklus u 60 dana. Svaki novi dan - novi trening su novi izazovi i treba ih maksimalno iskoristiti i nastaviti tamo gdje se zadnji puta stalo. DOMINO tehnologija podrazumijeva potpuno drugačiji pristup treningu od onih koji se danas aktualni.
Vrhunskog igrača možeš izgraditi i održavati, ako mu na vrijeme prepoznaš genetski talent i potencijal i ako mu ugradiš više racionalnog napadačkog oružja u pravo vrijeme, i sve naučeno znaš održavati pravilno u seniorskoj konkurenciji. Kada se individualnim vrijednostima dodaju specijalne taktike, moguće je formirati dobru timsku igru, a s njom i proizvesti adekvatne kontinuirane rezultate. Detalji igrača čine iznimnim! Sustavom DOMINO moguće je i dobrom šuteru dograditi napadačku kreaciju, onima sa lošom tehnikom unaprijediti je i podići tržišnu vrijednost. Naravno, mnogo je teže ispraviti krivo usvojeno znanje i vještine nego naučiti novo.

TEMA: PROMOCIJA

Povjerenje roditelja Luke i Lovre i termini u Domu košarke KK Cedevita omogućili su mi da DOMINO formula i nove akcijske napadačke vještine trenažno zažive.

DOMINO projekt želim ponuditi svima koji vjeruju u njega, klubovima, mladim košarkašima u razvoju, seniorima koji žele ispraviti neki nedostatak ili stvoriti dodanu vrijednost na već formiranu i starim košarkašima na zalasku karijere koji se žele educirati za trenere specijaliste u radu sa mladima. Producente traže i programi: razvojni sustavi po uzrasnim kategorijama; mini (6-9) & maxi škole košarke (10-13); kampus (redovna & košarkaška naobrazba); profitabilni potentni razvojni program (19-21); edukacija trenera u sustavu DOMINO; ljetni intenzivni košarkaški tečaj 4x21 u 60 dana; instruktivna individualna nastava; procjena perspektivnosti i usmjereno pozicioniranje. DOMINO tehnologija i IGROKAZ nove vještine sastavni su dio svih predloženih programa.