MRŠIĆ O HR KOŠARCI

Zašto kod nas više nema Amerikanaca: To je splet okolnosti!

20.03.2015 u 08:37

Bionic
Reading

Krajem 80-ih i početkom 90-ih godina, zbog odlaska košarkaških velikana u inozemstvo kao što su Dražen Petrović, Dino Rađa, Stojko Vranković i drugi, gotovo svi hrvatski klubovi u svojim su redovima imali barem jednom američkog košarkaša. Danas je situacija takva da su neki klubovi u velikim financijskim problemima te ne mogu više plaćati američke košarkaše pa tako ispada kako u Hrvatskoj više nema niti jednog Amerikanca

KRIVO IME NA DRESU

Svih ovih godina kroz Hrvatsku je prošao velik broj Amerikanaca. Bilo je nekoliko NBA potencijala, a bilo je i nekoliko velikih promašaja. Nekima je čak i ime na dresu krivo napisano (Cibonin Ward postao je Wast!), neki su bez objašnjenja i svega jedne utakmice pobjegli (Michael Andreson), a neki su čak i supruge pronašli ovdje (Chris Warren oženio se za Tiu Jurčić). Koji je Amerikanac najbolji stvar je ukusa. Nekima je to Cibonin Allan Andreson, nekima legendarni Micheal Ray Richardson, a nekima Chucky Atkins. Po broju američkih košarkaša, koji su kasnije napravili solidnu igračku karijeru, na vrhu je svakako KK Zagreb kroz čije su redove prošli američki košarkaši kao što su Buford, May, Renfore, Maroney, James i drugi. No, najpoznatiji Amerikanac u dresu KK Zagreb svakako je bivša NBA zvijezda T.J. Ford.


Još tamo ratne sezone 1991/92. u dresu današnjeg KK Split (tada se zvao POP 84 te Slobodna Dalmacija) igrao je Micheal Ray Richardson, košarkaš koji je u NBA ligi ostavio dubok trag. Iako je iz NBA lige izbačen zbog problema s drogom (kokain ga je koštao doživotne suspenzije!) u dresu splitske momčadi, koja je europske utakmice igrala u izbjeglištvu u Španjolskoj, je briljirao.

Svih ovih godina kroz hrvatske košarkaške klubove prošao je zaista velik broj američkih košarkaša, ali nitko nije imao karizmu kao spomenuti Richardson koji je bio 4. izbor na NBA draftu i koji je u od 1978. do 1986. u dresovima New York Knicksa, Golden State Warriorsa i New Jersey Netsa zaslužio status 4-erostrukog All-Star igrača. Još danas među NBA igračima kruži legenda o Richardsonu kojem je triple-double učinak bio nešto sasvim normalno. O njegovoj karijeri i izbacivanju iz NBA lige je snimljen i film...

Dubok trag u hrvatskoj košarci svakako je ostavio i Doug Lee koji je službeno prvi Amerikanac u Ciboni. Stigao je u Zagreb sa statusom bivšeg suigrača Dražena Petrovića iz New Jersey Netsa i zaista se pokazao kao pojačanje.

'Po mom mišljenju najbolji Amerikanac koji je ikad igrao u Hrvatskoj svakako jest Micheal Ray Richardson. Iako je kratko igrao sa splitsku momčad te je smio igrati samo u Euroligi on je daleko najveće ime. Stigao je u Hrvatsku s reputacijom All-Star igrača', kazao je za tportal.hr bivši kapetan Cibone te proslavljeni reprezentativac Veljko Mršić.

'Od ostalih igrača s kojima sam igrao tijekom karijere najveći utjecaj, kada je Cibona u pitanju, imao je Doug Lee koji je kao igrač i ličnost već bio formiran. Sjajni su bili Chucky Atkins i Gerrod Abram uz dodatak kako im je trebalo vremena da se prilagode jer su stigli kao mladi i ne dovoljno iskusni. S nama su obojica rasli kao igrači što danas nije slučaj jer ispada kako mladi Amerikanci koji dolaze guše domaće mlade igrače. Ponekad mi se čini kako smo previše nestrpljivi s mladim Amerikancima', dodao je Mršić.


Vijest kako je nedavno i posljednji Amerikanac napustio Hrvatsku Mršić ne smatra previše dramatičnom. Podsjetimo, Amerikanac James Florence se nedavno zbog kašnjenja plaća odlučio napustiti KK Zadar. S obzirom da je početkom sezone Jerel Blassingame napustio Cibonu ispada kako je po prvi puta u povijesti Hrvatska ostala bez Amerikanca…

'To je splet okolnosti jer primjerice Cedevita, u kojoj sam pomoćni trener, je financijski stabilan klub ali se ove sezone odlučio za iskusne hrvatske košarkaše. U drugim hrvatskim klubovima je problem bila financijska situacija i svakako treba reći kako si i Blassingame te naravno Florence bili od velike pomoći Ciboni tj. Zadru. Kvalitetan stranac je uvijek dobro došao, a tome je dokaz i hrvatska reprezentacija koji posljednjih godina na poziciji playmakera ima američkog košarkaša', završio je Mršić čija je Cedevita posljednjih 6-7 sezona u svojim redovima imala na desetke Amerikanaca od kojih su neki bili prolaznici, a neki poput Dontayea Drapera pun pogodak.