NOVI HRVATSKI IZBORNIK

Velimir Perasović se napokon oglasio: Evo što kaže

02.03.2015 u 13:35

Bionic
Reading

Pola godine nakon lošeg izdanja i 10. mjesta hrvatske košarkaške reprezentacije na Svjetskom prvenstvu dobili smo novog izbornika. Kao što je i ranije bilo najavljeno, Jasmina Repešu na klupi će naslijediti 50-godišnji Velimir Perasović, a on se nakon nekoliko tjedana šutnje napokon obratio javnosti. Čekao je da sve postane službeno, što samo govori o tome koliko je ozbiljno shvatio ovaj projekt

Nakon što je stručni savjet HKS-a jednoglasno predložio Velimira Perasovića za novog izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije, očekivano je to potvrdio u ponedjeljak 2. ožujka i Upravni odbor HKS-a.

'Izuzetno sam ponosan i sretan što sam izabran za izbornika, to svakom Hrvatu čini veliku čast. Kod mene nije bilo dvojbe kada je predsjednik HKS-a Radić prvi puta kontaktirao sa mnom. Želja mi je da na Euru postignemo što bolji rezultat i stremit ćemo tom cilju. Čeka nas velik posao', rekao je Perasović na predstavljanju javnosti.

Tako je predsjednik HKS-a Danko Radić, koji navodno još od sukoba s 'generacijom Barcelona 92+' nije bio u dobrim odnosima s Perasovićem, ipak poslušao puls javnosti i kada je dao 'zeleno svjetlo' sve je išlo glatko.

'Izborom Perasovića, što je potvrdio i UO, započinjemo novu eru hrvatske košarke. Perasović je izbornik Hrvatske jer je to zaslužio svojim rezultatima', izjavio je Danko Radić

Kao klupski trener, Perasović je vodio KK Split (2003–2004), Sevillu (2004–2005), TAU Ceramicu (2005–2007), Estudiantes (2007–2008), Cibonu (2008–2010), Anadolu Efes (2010–2011) i donedavno španjolsku Valenciju (2012–2015), a ona mu se nedavno zahvalila na suradnji.

'Financijsko pitanje nije bilo na dnevnom redu. Moje ambicije bile su vezane za klupsku košarku, ali ne pod svaku cijenu. Sada sam samo posvećen nastupu Hrvatske na EP-u. Gledam utakmice reprezentacije s prošlih natjecanja i naravno da ću unijeti nešto svoje. U ovom trenutku Španjolci i Francuzi imaju najbolje selekcije', otišao je Perasović korak dalje te najavio nastup na Euru.

'Želja je, naravno, medalja. Kada reprezentacija igra dobro, sve je moguće', kazao je Perasović ne želeći otkriti tko će mu biti pomoćnici.

Hoće li Amerikanci ostati u sastavu Hrvatske?

'Jedan od njih dvojice, Draper ili Lafayett, bit će u sastavu, iako bih najsretniji bio da ne moramo imati Amerikanaca u selekciji. Mavra, Mazalin i ostali još su premladi.'

Znate li se već sada kostur reprezentacije?

'Neće biti dramatičnih promjena, ali priliku će dobiti neki igrači koji dosad nisu bili u njoj.'
Prije nego što rekao da mu neće biti problem pitati (i) Repešu za savjet, Perasović je otkrio jedan zanimljiv detalj.

'Moj 13-godišnji sin nedavno mi je rekao: 'Tata, lako je tebi bilo u Španjolskoj. Sada će se svi interesirati za tebe jer vodiš hrvatsku reprezentaciju.' Dakle svjestan sam težine ovog posla.'

S obzirom na to da Hrvatsku od 5. do 20. rujna čeka Eurobasket, uz naglasak na to da smo domaćini našoj skupini C u Zagrebu, svakako nam je na klupi bio potreban trener koji ima iskustvo i kojeg cijene igrači. Nakon Pere Skansija, Mirka Novosela, Pina Giergije i ostalih Perasović je deseti hrvatski izbornik od samostalnosti.

Podsjetimo, Hrvatska se na Eurobasketu 2015. nalazi u skupini C s Nizozemskom, Grčkom, Slovenijom, Makedonijom i Gruzijom, a od šest reprezentacija u osminu finala ići će po četiri najbolje iz svake skupine.


Znakovit je bio odgovor kada su na red došla konkretna imena. Primjerice, o Marku Tomasu, koji je kod Perasovića sjajno igrao, kazao je:

'Marko će biti jedan od onih koji će ići na pripreme ako bude zdrav. Pratim što se događa, jednu utakmicu igra pa sljedeću ne igra. No morate me razumjeti jer još nisam razgovarao s njim ili bilo s nekim drugim. Tek sam danas službeno postao izbornik.'

Jedna od tema bio je i 20-godišnji Mario Hezonja, košarkaš Barcelone od kojeg se mnogo očekuje. Naravno, Perasović ga jako dobro poznaje iz španjolske lige:

'Pratim ga i slažem se da je napravio velik iskorak. Međutim Mario je meni osobno samo jedan od 20 istih igrača koji traže svoju šansu. Nikad nisam dijelio igrače na mlade i stare - kod mene će igrati najbolji.'

'Ako me pitate u čemu je razlika između klupskog trenera i izbornika, moj odgovor je - nikakva. Možda samo u tome što igrača ne možeš prisiliti da igra za reprezentaciju. Ne znam, ja nikada nisam odbio poziv da igram za reprezentaciju, niti bi mi to palo na pamet. Možda mi je minus to što nisam bio izbornik, ali 11 godina radim bez prestanka, a to je moj velik plus', dodao je novi izbornik košarkaške reprezentacije, ističući da ima u planu čuti se telefonski s većinom igrača na koje računa.