PORAZ OD FRANCUZA

Hrvatski košarkaši zauzeli šesto mjesto

20.09.2009 u 13:29

Bionic
Reading

Hrvatski košarkaši porazom su zaključili nastup na Euru u Poljskoj. U utakmici za peto mjesto Repešini izabranici poraženi su od Francuske sa 69:62 (21:12, 13:12, 12:19, 23:19)

Hrvatska košarkaška reprezentacija u svojoj posljednjoj utakmici na europskom prvenstvu poražena je od Francuske te je na kraju zauzela šesto mjesto. Iako je manje važno, nakon što je u subotu osigurala plasman na SP- u Turskoj sljedeće godine te se na svjetsku smotru vraća nakon 16 godina, koji smo na kraju, ova je utakmica još jednom pokazala neuravnoteženost naše momčadi.

Naime, nakon solidnih pet minuta u prvoj četvrtini, u završnici tog dijela ogleda, opet je bila u 'crnoj rupi', a Francuzi su to iskoristili i otišli do velikih plus devet (21:12). Drugu četvrtinu naši otvaraju serijom 8:2, te se približavaju na samo '-3', ali u samo nekoliko sekundi prednost Francuske opet se vratila 'u normalu'. Vrhunac je bila trica Diota s centra, u zadnjoj sekundi za 34:24.

Treću dionicu, rezultatski su naši odigrali najbolje te su dobili Francuze sa 19:12, stigavši opet na minus tri (43:46). Iskoristili su naši i prvi napad u četvrtoj četvrtini i činilo se da će, nakon približavanja na 45:46 to biti poticaj, međutim trgnuli su se Francuzi. Vrlo brzo odlaze na plus pet (55:50), a tada je i pitanje pobjednika riješeno.

Kus je bio najefikasniji naš igrač, sa 18 koševa, a slijede ga Nicević sa 12 te Rozić sa 11 koševa.

Subotnjom pobjedom nad Rusijom hrvatski košarkaši su se izravno plasirali na Svjetsko prvenstvo koje će se 2010. igrati u Turskoj. Hrvatski košarkaši će tako nakon 16 godina ponovno nastupiti na SP-u, a zadnji puta su među najboljim momčadima svijeta bili 1994. u Kanadi.

Uz Hrvatsku, Europu će predstavljati domaćin Turska, Španjolska, Francuska, Grčka, Slovenija i Srbija, dok se kao olimpijski prvak izravno plasirao i SAD. Iz američke zone idu još Brazil, Argentina, Kanada i Portoriko, Afriku će predstavljati Angola, Obala Bjelokosti i Tunis, iz Azije idu Iran, Kina i Jordan, a kao predstavnici Oceanije Novi Zeland i Australija. FIBA će 13. prosinca odlučiti koje će preostale četiri reprezentacije dobiti pozivnicu.

Inače, osim plasmana na SP 2010, Hrvatska je ulaskom među šest naboljih u Poljskoj izborila i izravan nastup na EP 2011. u Litvi, pa napokon više nećemo morati igrati zamorne kvalifikacije.