U BORBU ZA 5. MJESTO

Našim košarkašima za utjehu plasman na SP

19.09.2009 u 15:39

Bionic
Reading

Nakon što su u petak navečer od Slovenaca zaustavljeni na putu prema polufinalu, naši su košarkaši u rano subotnje poslijepodne morali igrati s Rusima. A ulog nije bio malen - osigurati plasman na SP u Turskoj sljedeće godine. Naši su slavili sa 76:69

Hrvatski košarkaši imali su malo vremena za psihičku stabilizaciju nakon poraza od Slovenaca. No ono što izbornik Repeša nije uspio u ogledu sa zapadnim susjedima, uspio je protiv Rusa. A to znači, primiriti igrače i natjerati ih na maksimalnu koncentraciju.

Naravno, kao i u gotovo svim dosadašnjim utakmicama, ni protiv Rusa nije išlo baš sve glatko. Doduše, u prvoj četvrtini izgledalo je sasvim solidno i Hrvatska je imala vodstvo 18:14. Ipak, u drugoj četvrtini, posebice od njezina drugog dijela uslijedio je prvi pad u igri naših te su Rusi uspjeli stići do vodstva (24:26). Nemoć naših vidljiv je i iz podatka da su Rusi u ovom dijelu zabili čak 27 koševa, skoro duplo više nego u prvih deset minuta.

U trećoj četvrtini, nakon Rozićeve trice i svoje ponajbolje partije na turniru (zabio sve zajedno 14 koševa), Hrvatska je ipak uhvatila ritam, te se s Rusima držala u egalu pa gotovo do kraja utakmice. Sedam minuta prije kraja dvoboja Hrvatska je miniserijom od četiri koša stigla do 64:60, pokušavši slomiti sve ruske nade. Međutim, naši su suparnici uspjeli stići do još jednog izjednačenja 65:65. A tada je na scenu stupio Sandro Nicević. I on zabija četiri zaredom, Hrvatska odlazi na 69:65, a poslije mu se pridružuju Rozić i Ukić (tricom) te 65 sekundi prije kraja utakmice rješavaju pitanje pobjednika.

Ovom pobjedom Hrvatska je osigurala nastup na svjetskom košarkaškom prvenstvu, kojem će sljedeće godine domaćin biti Turska.

U utakmici za peto mjesto hrvatski košarkaši u nedjelju će igrati protiv Francuske koja je danas svladala Tursku s 80:68.

Hrvatski košarkaši će tako nakon 16 godina ponovno nastupiti na SP-u, a zadnji puta su među najboljim momčadima svijeta bili 1994. u Kanadi.

Uz Hrvatsku, Europu će predstavljati domaćin Turska, Španjolska, Francuska, Grčka, Slovenija i Srbija, dok se kao olimpijski prvak izravno plasirao i SAD. Iz američke zone idu još Brazil, Argentina, Kanada i Portoriko, Afriku će predstavljati Angola, Obala Bjelokosti i Tunis, iz Azije idu Iran, Kina i Jordan, a kao predstavnici Oceanije Novi Zeland i Australija.

FIBA će 13. prosinca odlučiti koje će preostale četiri reprezentacije dobiti pozivnicu.

Inače, osim plasmana na SP 2010, Hrvatska je ulaskom među šest naboljih u Poljskoj izborila i izravan nastup na EP 2011. u Litvi, pa napokon više nećemo korati igrati zamorne kvalifikacije.

HRVATSKA - RUSIJA 76:69

HRVATSKA: Ukić 18, Kus 5, Popović 8, Vujčić 2, Prkačin, Rozić 14, Planinić 5, Stojić, Lončar 6, Banić , Nicević 6, Kasun 12
RUSIJA: Voroncevič 6, Kurbanov, Bikov 8, Fridzon 3, McCarty 9, Sokolov , Dmitrijev, Vjalcev, Monja 18, Ponkrašov 6, Zuzulin 8, Mozgov 9