DEBI U ELITI

Euroliga: Povijesni koš Mazalina, Cedevita nemoćna

16.10.2014 u 21:07

Bionic
Reading

Košarkaši Cedevite poraženi su od Unicaje sa 63:78 (20:18, 16:29, 12:14, 15:17) na startu ovogodišnjeg izdanja Eurolige, pred oko 2500 gledatelja u KC Dražen Petrović

Jasmin Repeša je iznenadio s Lovrom Mazalinom u početnoj petorci Cedevite, a najmlađi član hrvatskog Euroligaša svoj je debi začinio prvim Cedevitinim košem u ovoj euroligaškoj avanturi. Fran Pilepić je vukao Cedevitu u početnim minutama, ubacivši sedam od prvih devet poena, a na drugoj strani je Kuzminskas sa sedam poena kaznio Mazalinovo neiskustvo. Unicaja je na ulazu u posljednje dvije minute prve dionice vodila 18:14, ali je Cedevita odgovorila serijom 6:0 koju je realiziranom kontrom u posljednjoj sekundi zaključio kapetan Marko Tomas kojemu su to bile prve euroligaške minute nakon gotovo dvije godine.

Sve do 16. minute i zakucavanja Mire Bilana za 33:33 Cedevita je održavala korak sa španjolskim prvoligašem. Repeša je u konstantnim rotacijama pokušavao zadržati visok ritam svoje momčadi, ali u posljednje četiri minute druge četvrtine Unicaja je serijom 14:0 povela sa 47:33, čemu su kumovale pogreške Cedevitinih košarkaša, promašeni šutevi i nedostatak mišića u reketu. Unicaja je u prvom poluvremenu nadskakala Cedevitu (20-13), statistički bila bolja u svim segmentima, tako da je konačnih 36:47 djelovao kao dobar rezultat za domaću momčad. Gosti su u prvom poluvremenu uspjeli ostaviti Cedevitu na 36 poena bez da su iskoristili bonus, a domaća momčad u prvih 20 minuta nije izvela niti jedno slobodno bacanje.

Cedeviti su za prvi koš u trećoj četvrtini trebale gotovo četiri minute, ali je Unicaja to slabo iskoristila stvorivši samo 15 poena zalihe. Trica Tomasa pokrenula je domaću momčad koja se u 28. minuti spustila na samo -7 (46:53), ali su Španjolci posljednju dionicu ipak dočekali sa 13 poena viška (48:61).


Cedevita se još jednom pokušala vratiti u utakmicu u posljednjoj četvrtini, ali Repešina momčad nijednom nije uspjela doći ispod sedam poena zaostatka. Kad se i moglo napraviti nešto više, Cedevitini igrači su se previše oslanjali na vanjski šut koji ih u ovoj utakmici nije služio, jer su za šest ubačenih trica potrošili čak 29 šuteva (20 posto).

Najbolji igrač Cedevite u ovom dvoboju bio je centar Miro Bilan sa 15 koševa i 10 skokova. Ante Delaš je ubacio 12 poena uz dvije asistencije. Za pobjednike je gotovo nezaustavljivi šuter Ryan Toolson ubacio 20 poena, a dvoznamenkasti učinak imali su još Fran Vazquez sa 13 i Mindaugas Kuzminskas sa 12 koševa.

U drugom kolu Eurolige, u petak 24. listopada, Cedevita gostuje kod francuskog Limogesa.