POČINJE EUROLIGA

Cedeviti će više nedostajati Ukić, nego Unicaji Suarez

16.10.2014 u 11:10

Bionic
Reading

Cedevita se nakon jednogodišnje godine pauze vraća u najjače europsko košarkaško natjecanje, a odmah za početak su dobili izuzetno snažnog protivnika, bivši klub Jasmina Repeše, Unicaju iz Malage.

Za Cedevitu će ovo biti velika utakmica, nemaju nikakav imperativ i idu odigrati najbolje što mogu. Ovaj susret za njih dolazi u dobro vrijeme nakon što su razmontirali Partizan u ABA ligi i napunili se energijom za ovu važnu utakmicu i otvaranje Eurolige.

'Koliko je Unicaja jaka dovoljno govori njihova posljednja utakmica protiv Laborala. Iako su igrali u gostima, već u 15. minuti su vodili s 20 razlike. Fantastično su posloženi, igraju odličnu obranu te iz brze tranzicije daju dosta laganih koševa', najavio je utakmicu trener Cedevite, Jasmin Repeša, koji je pretprošle sezone vodio momčad koja će stajati na drugoj strani parketa.

No, iz te momčadi u rosteru je ostao samo sada već legendarni Fran Vásquez, a svi ostali su novi igrači.

Cedevita još traži formu na početku sezone, ali zadnja utakmica s Partizanom nagovještaj je da se stvari polako počinju kotrljati prema naprijed. U tom susretu ostavili su Partizan na samo 50 poena, obrana je funkcionirala jako dobro, dok su u napadu još imali poteškoća, ali centar Bilan, koji je uvjerljivo najbolji igrač Cedevite na početku sezone, i šuter Pilepić uspjeli su napraviti razliku koju su do kraja mirno održavali. Naznaka je to nešto boljeg razdoblja nakon dva uvodna poraza i Cedevita u utakmici s Malagom može samo dobiti.

Dvoznak.com

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje


Cedevita će i ovu utakmicu vjerojatno igrati bez ozlijeđenog Ukića, bolestan je i Ramljak dok se Mazalin vratio treninzima. Jedan od igrača koji ima iskustva igranja protiv Unicaje je Fran Pilepić koji, pak, nema baš uspješan omjer sa sutrašnjim protivnicima.

'Izgubio sam sve četiri utakmice koje sam u dresu Bilbaa igrao protiv njih', rekao je Pilepić i dodao:

'Mislim da je Unicaja ove godine još kvalitetnija nego inače, obrambeno su zaista jaki, a imaju i 4-5 šutera koji mogu pogađati u nizu. Ipak, mi nismo bez šansi. Protiv Partizana smo digli igru na višu razinu u odnosu na start sezone i to je model koji treba slijediti. Ne želimo biti samo prolaznici'.

Unicaja je već u uvodnim kolima španjolske lige pokazala koliko je jaka, a to nije promaklo niti treneru Repeši.

'Možda je Unicaja trenutačno najbolja europska momčad, možda igra najbolje u Europi', rekao je Repeša i zaključio:

'Euroliga je pravi izlog za ove igrače. Hoćemo da kroz te utakmice i oni osjete koliko trebamo još raditi kako bi rasli. Igrači moraju iskoristiti šansu koju će sigurno dobiti. Imamo mladu momčad koja nije složena kako bi se borila za velike stvari u Euroligi, ali onaj tko nas podcijeni imat će problema'.

Treba napomenuti da je dobru utakmicu protiv Partizana odigrao Nemanja Gordić na playu gdje mijenja Ukića i to je veliki dobitak za momčad jer će njegova uloga, naravno ukoliko Ukić ne nastupi, biti ogromna. U prvoj petorci u zadnja dva susreta startao je Pilepić umjesto Babića i to je odlično koristio. Babić se traži na početku sezone i očito je da nije onaj pravi, šut mu ne ide i to je problem za Repešinu momčad.

Unicaja dolazi u Zagreb bez Carlosa Suareza, što je jedini izostanak za Joana Plazu. Ali bez njega su već odradili nekoliko utakmice, lagano dobili Andorru doma i onda razbili Laboral Kutxu u Vitoriji gdje su do poluvremena imali strašnih 49:27. Iako je Plaza puno toga mijenjao ovog ljeta i ostao bez važnih igrača poput Dragiča, Caner-Medleya i Callowaya (više o tome u našoj najavi natjecanja), oni opet izgledaju moćno i jedan su od sastava na koje treba dobro pripaziti.

Kutxu su demolirali iako je jedan od ključnih igrača u novoj koncepciji, Jayson Granger, imao 0/4 iz igre. Ali to i nije toliko bitno kada je Plaza s klupe dobio sjajne partije Vasileiadisa (3/8 za tri), Willa Thomasa (9+4, 4/4 iz igre), Jona Stefanssona (9)... Imaju dobro izbalansiranu momčad, Plaza je koristio sve igrače, nitko mu nije igroa više od 25 minuta i o umoru nema nikakvog govora.

'Moramo nastaviti s takvim igrama, imamo veliki motiv za ovo natjecanje koje neće biti lagano s nekoliko kompliciranih utakmica na početku', poručuje španjolski strateg, koji je uoči sezone produžio do 2017. godine.

'Uvijek moramo respektirati rivala, tko god bio. Moramo ići 100% i ako idemo tako onda neće biti straha praktički protiv nikoga'.

Unicaja je dobila samo tri od 14 utakmica na otvaranjima Eurolige, a gledajući samo gostujuće nastupe, pobjedu na otvaranju slavila je samo jednom u devet pokušaja. Plaza je posebno naglasio da će Repeša sigurno imati duplu motivaciju, ali i da se radi o 'teškom protivniku koji je dobio 20 razlike Partizana i prije 15 dana namučio Fenerbahče'.

'Znaju igrati, organizirano, s dobrom unutrašnjom igrom i dobrim razigravačima. Nemaju Amerikanaca, samo jedan Bosanac i ostalo su Hrvati. Imaju 10 igrača iz regije i to daje dodatnu energiju. Imaju dobrog centra startera i hipermotiviranog Ukića... Moramo ići s puno opreza'.

Ako pođemo od toga da Ukić može poništiti učinak Grangera, a Bilan Vazquezov, onda Unicaja ostaje s ogormnom prednošću na preostale tri pozicije, gdje Plaza ima puno opcija, čak i nakon odlaska Dragiča ('Stefansson ima malo bolji šut iz vani od Zorana, nije toliko jak defanzivno, ali ima obranu, uz to poznaje ACB lige'), to će danas biti prevaga na strani Španjolaca. A uz sve sigurno neće igrati Roko Leni Ukić...