IZVOR SUKOBA ISTI

Kaos u Beogradu podsjeća na Dražena i Divca?

16.10.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Španjolska Marca dosta je prostora dala sramotnoj kvalifikacijskoj utakmici između Srbije i Albanije, a Mitrovićevo uklanjanje sporne zastave povezala je s onim što je napravio Vlade Divac 1990. godine

Nogometaš Freiburga Stefan Mitrović postao je jedan od nacionalnih junaka u Srbiji nakon što je skinuo spornu zastavu Velike Albanije koja je pomoću drona kružila iznad teren na stadionu Partizana. No, njegov je čin razbjesnio protivničke igrače i doveo do masovne tučnjave u koju su se uključili gledatelji, a na kraju je sve završilo prekidom.

Španjolska Marca naglašava kako to nije prvi put da na balkanskim prostorima odnos pojedinca prema zastavi kao simbolu nacije izaziva sukob. Vraća se u daleku prošlost i Svjetsko košarkaško prvenstvo u Argentini 1990. godine, kada je Vlade Divac odlučio ukloniti hrvatsku zastavu koju je jedan navijač donio na teren tijekom proslave zlatne medalje Jugoslavije.

Divčev potez kasnije je u medijima prikazan kao krajnje antihrvatski, a on tvrdi da je samo htio ukloniti nešto čemu nije bilo mjesto u tom trenutku na parketu te da nije nacionalist.

Potez srpskog centra nije dobro sjeo Draženu Petroviću. Bio je to razlog, uz rat koji je bjesnio u Hrvatskoj, što su nekoć dva dobra prijatelja potpuno prekinuli sve kontakte. Divac i danas žali što nije uspio izgladiti stvar s Draženom prije nego što je ovaj poginuo u Njemačkoj u prometnoj nesreći 1993. godine, o čemu govori i dokumentarni film 'Jednom braća'.