SJEĆATE SE CARTERA?

Godišnjica najmoćnijeg košarkaškog zakucavanja

25.09.2014 u 21:02

Bionic
Reading

NBA liga i ostatak svijeta gotovo na dnevnoj bazi nude zapanjujuća zakucavanja, no jedno od njih odskače a dogodilo se prije točno 14 godina

Na Olimpijskim igrama u Sidneyu finale su igrali SAD i Francuska, no još pamtljiviji događaj s tog natjecanja dogodio se u skupinama u dvoboju istih suparnika. SAD je (kao i u finalu) svladao Francuze rezultatom 106:94 a trenutak koji je podigao čitavu dvoranu na noge odigrao se početkom drugog poluvremena.

Franuczi su pokušali odigrati atraktivnu kontru, no Vince Carter je presjekao jedno dodavanje iza leđa i krenuo sam prema nepostavljenoj obrani. Francuski centar Frederic Weis nije imao vremena za razmišljanje i odlučio se na logično rješenje. Sa svojih impozantnih 218 cm uspravio se na putanji tada možda i najatraktivnijeg igrača svijeta i - pogriješio.

Carter se odrazio s ruba reketa i preletio nesretnog Francuza koji je tako ostao upamćen kao žrtva fizičke premoći 20 cm nižeg velemajstora.


14 godina kasnije Carter (37) igra za Memphis Grizzliese i uspješno odolijeva godinama, dok njegov vršnjak Weis tri godine uživa u sportskoj mirovini.

Ova obljetnica još je jedan bolan podsjetnik i navijačima NY Knicksa koji su samo godinu ranije upravo na Francuzu napravili jedan od svojih velikih gafova na draftu. Uzeli su u 15 izboru prve runde visokog Francuza koji nikada nije zaigrao u NBA ligi, a dostupan je bio domaći dečko Ron Artest koji je kasnije napravio veliku karijeru. Weis je u karijeri uzimao naslove s Limogesom, olimpijsko srebro i svjetsku broncu, no izvan Francuske prvenstveno je poznat kao čovjek koji je bio žrtva 'zakucavanja smrti' kako su ga nazvali francuski mediji.