NOVINA U IGRI

Nowitzki kao Dražen Petrović; na ovo se odlučuju samo najveći!

24.09.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Njemački košarkaš Dirk Nowitzki u lipnju je proslavio 36. rođendan, ali njegova predanost treningu te želja za napretkom jednaki su kao i prije 20-ak godina kada se ozbiljnije počeo baviti ovim sportom

Dokaz tome je i poseban trening za brži izbačaj pri skok-šutu koji je ovoga ljeta, uz pomoć svog osobnog trenera Holgera Geschwindnera, Dirk odlučio uvesti u svoj raspored. Zaista hvale vrijedan potez njemačkog veterana...

'Ne mislim da prosječan čovjek može vidjeti tu promjenu golim okom. Uvijek sam se trudio biti bolji i ovo će biti samo jedno maleno oružje kako bih brže šutirao. Vidjet ćemo kako to funkcionira u sezoni', kazao je za ESPN veteran Dallas Mavsa Nowitzki.

Kao uzorak za brži izbačaj lopte poslužio im je košarkaš Golden State Warriorsa Steph Curry, trenutačno jedan od najboljih šutera u NBA ligi.


'Čak i sada, kada mi je 36 godina, ne vidim se kao kompletnog košarkaša. Uvijek možeš biti bolji i svako ljeto želim dodati nešto novo svojoj igri', dodao je Nowitzki koji je u momčad Dallasa stigao u sezoni 1998/99. Očito je Dirk shvatio kako više ne skače visoko kao prije 15-ak godina te kako nije više brz kao nekada. Stoga se odlučio na novo 'oružje' pri skok-šutu. Njegov šut s jedne noge iz okreta danas kopiraju mnogi košarkaši, a to je samo još jedan dokaz kakav je radnik i vizionar.

Što dodati ovome? Nakon Dražena Petrovića, koji je bio poznat kao veliki radnik i čovjek koji je stalno želio napredovati (recimo Dražen je po dolasku u NBA korigirao šut pri izvođenju slobodnih bacanja i sl), Nowitzki je dokazao kako se radi o jednom od najboljih i najvećih europskih košarkaša svih vremena. Očito su obojica zaražena istim virusom - žele biti najbolji u onome što rade. I sam Nowitzki puno je puta znao reći kako je upravo 'Dražen širom otvorio vrata NBA svim europskim košarkašima'. Nema sumnje kako će Nowitzki, kada se jednoga dana odluči umiroviti, s pravom zauzeti mjesto najbolje Europljanina u NBA-u. Podatak kako je Dirk trenutačno 10. strijelac NBA svih vremena dovoljno govori. Ove sezone, ako ga zdravlja posluži, pomaknut će s liste još ponekog velikana. Uostalom, pogledajte ljestvicu:

Najbolji NBA strijelci u povijesti

1. Kareem Abdul-Jabbar* 38387
2. Karl Malone* 36928
3. Michael Jordan* 32292
4. Kobe Bryant 31700
5. Wilt Chamberlain* 31419
6. Shaquille O'Neal 28596
7. Moses Malone* 27409
8. Elvin Hayes* 27313
9. Hakeem Olajuwon* 26946
10. Dirk Nowitzki 26786
* uvršteni u Kuću slavnih