ŽELJKO OBRADOVIĆ

'Radujem se dolasku u košarkaški grad Pina i Kreše!'

11.09.2014 u 15:30

Bionic
Reading

Nedvojbeno, Zadrani su se zaželjeli vrhunske košarke pa je skorašanji turnir kojeg priređuje tvrtka Sport Event, a na kojem će se naći čak četiri euroligaške momčadi, Fenerbahče, Galatasary, Alba Berlin i Cedevita, te Zadar i Darušafaka, stigao kao naručen.

Uz to, turnir će osim velikog broja vrhunskih igrača sa sobom "donijeti" i cijeli niz provjerenih trenera, štoviše, i onih s reputacijom nenadmašnih. Zasigurno, jedan od njih je Željko Obradović koji će s klupe voditi turski Fenerbahče.

O njegovim uspjesima doista nema potrebe trošiti riječi, može se samo istaknuti činjenica da je jedini u svijetu osvojio zlatno reprezentativno odličje na Svjetskom prvenstvu i to kao igrač i trener. Dovoljno je kazati da je s pet različitih klubova pet puta bio prvak Eurolige, zašto je zavrijedio prestižnu nagradu "Aleksandar Gomeljski", stoga je dolazak Obradovića u Zadar doista veliki događaj.

U razgovoru kojeg donosi portal zadarski.hr Obradović govori o svojim sjećanjima na Zadar i očekivanjima na turniru i u novoj sezoni.

S obzirom na broj klubova koje ste vodili i broj osvojenih trofeja i odličja, koji klub i koja liga su bili najveći izazov za vas?
'Sve je uvijek izazov, uvijek počinjete ispočetka, nema nekih velikih razlika, gdje god sam radio radio sam s najvećom mogućom željom za što boljim rezultatom.'

Ima li Vaš sadašnji klub, Fenerbache, dovoljno snažan igrački potencijal za iskorak na krov Europe. I hoće li Vam i u kojoj mjeri u Vašim taktičkim zamislima nedostajati hrvatski reprezentativac Bojan Bogdanović koji se otisnuo u NBA vode?
'Napravili smo novu ekipu, imamo igrače iz tri reprezentacije koji igraju još na Svjetskom prvenstvu tako da nismo kompletni. S toga nemam još uvida i nema smisla sada to komentirati. Ono što mogu kazati jest da je Bojan Bogdanović izvrstan igrač koji je dobio priliku igrati u NBA - u i želim mu sve najbolje, želim mu da bude igrač koji će utjecati na igru svog kluba.'


Koja je vaša prva asocijacija na spomen imena grada Zadra?
'Košarka , odnosno, grad košarke! Grad Pina Giergije i Kreše Ćosića koji su ispisali najsvjetlije stranice ovoga sporta izato Zadra doista spada u gradove koji najbolje poznaju košarku. Prije nekoliko godina bio sam na seminaru u Zadru bilo mi je iznimno lijepo, jer sam vidio stare prijatelje.'

Žive li u Vama neke zanimljive košarkaške uspomene, životne priče koje Vas vežu uz Zadar?
'Kao mlad sam počeo dolaziit u Zadar, znali smo kad dolazimo u Jazine da je to nešto o čemu se priča, uvijek je to bila specijalna utakmica i doživjeti tu atmosferu bilo je nevjerojatno. I zato mi je teško izdvojiti neki trenutak kad su svi bili posebni.'

U košarkaškom svijetu ste prošli gotovo sve izazove. Malo je stvari koje nedostaju, npr. biti trenerom Zadra jednog dana?
'Trenerski posao je takav da nikad ne znate gdje možete završiti, vezan sam još godinu dana za Fenerbahče i posvećen sam samo tome, sve ostalo je daleka budućnost.'

NBA?
'Trenutno samo Fener!'

Turnir u Zadru desetak dana prije početka klupske sezone pravi je test za sve. Klubovi koji sudjeluju imaju svoju težinu, k tomu moguće je u završnici očekivati reprizu finala turskog prvenstva, u kojem ste igrali protiv Galatasaraya. Kako gledate na takav rasplet?
'Iskoristi ćemo turnir na najbolji mogući način da vidimo što smo do sada radili, da dobijemo realnu sliku što možemo očekivati tijekom sezone. Tu je kao i uvijek respekt prema svim klubovima pa tako i Galatasarayu, ali valja pričekati kako će se rasplesti turnir onda tek mogu komentirati vaše pitanje.'

Poznato je da je u klubovima koje ste vodili bilo mjesta i za dvojicu Zadrana, Juricu Žužu i Luku Žorića kojima ste dali prigodu igranja na najvišoj europskoj razini. Što nam možete reći o tim suradnjama?
'Izuzetno sam zadovoljan suradnjom s obojicom. Žorić je i dalje u ekipi i on će biti u Zadru s nama. Dva izrazita momka koji su radili i davali maksimum od sebe. Jako sam zadovoljna radom s njima, to su dva izuzetna čovjeka.

Zadarski navijači veliki su poznavatelji košarke, što i sami ističete i dobro znaju Vaše trenerske uspjehe, pa turnir očekuju s nestrpljenjem. Kakvu im poruku možete poslati uoči njegova početka?
'Radujem se ponovnom dolasku u Zadar, navijači će imati prigodu vidjeti šest velikih klubova, prigoda je to da se lijepo družimo i da se igra dobra košarka.'