DRAŽENOVIM STOPAMA

NBA gazde dolaze vidjeti čudo iz Hrvatske, a on kaže…

23.04.2014 u 13:56

Bionic
Reading

Od četvrtka 24. travnja do nedjelje 27. travnja u beogradskoj Kombank Areni igra se Final Four regionalne ABA lige. Poznato je od ranije kako će spomenuti turnir biti i kvalifikacije za plasman u Euroligu za sezonu 2014/15.

Poredak na ljestvici ABA lige odredio je i parove polufinala pa ćemo tako gledati obračune zagrebačkih i beogradskih klubova. Prvo nas u četvrtak 24. travnja (Arenasport, 20:00h) čeka susret Crvena zvezda – Cibona, a dan kasnije u petak igraju Cedevita – Partizan.

Jedan od rijetkih koji je vjerovao u plasman Cibone na Final Four, pogotovo u trenucima kada je 'vukove' napustilo tri igrača (Starwberry, Jenning i Žižić), bio je 20-godišnji Šibenčanin Dario Šarić koji je odigrao sezonu za pamćenje. Praktički preko noći postao je vođa Cibone, scenarij kao iz 1984. kada je 20-godišnji Šibenčanin Dražen Petrović vodio Cibonu do titule Prvaka Europe…

Podsjetimo 209 cm visoki Šarić sezonu je završio kao prvi strijelac (16,3) i drugi skakač (9,5) ABA lige, a zahvaljujući svojoj svestranoj igri po statistici je i najkorisniji igrač lige (MVP).

Nema sumnje kako će nadolazeći Final Four u Beogradu biti velika prilika da Šarić – kojeg će uživo doći vidjeti gotovo svi vodeći ljudi i skauti NBA klubova (sve se više piše o čudu iz Hrvatske) - odvede Cibonu do jedinog trofeja koji nedostaje 'vukovima' s Tuškanca. Tri je puta Cibona gubila u finalima ABA lige od čega je poraz iz 2010. u Zagrebu (trica Kecmana preko cijelog terena!) posebno bolan.

'Na početku sezone kada je momčad bila kompletna plan je bio Final Four. Taj cilj je ostvaren, ali na drukčiji način', rekao je uoči puta u Beograd Šarić, koji će u lipnju prema riječima njegova menadžera izaći na NBA draft, dodavši.

'Cilj je ostvaren s novim trenerom, novim pomoćnikom te bez nekih igrača koji su otišli. U tom trenutku plsman na Final Four nije bio realan i više se govorilo o borbi za opstanak. U međuvremenu je stigao Siriščević, nanizali smo neke velike pobjede i sada znamo da sa svakim može igrati. Pa i sa Zvezdom u Beogradu.'

Na pitanje vjeruje li da Cibona može nadigrati Crvenu zvezdu pred njihovim navijačima rekao je:


'Veće su šanse da dobijemo Zvezdu u Beogradu nego u sezoni kada smo imali dosta lošu situaciju u klubu. Kada smo prvi puta igrala neki su igrači otišli i to nije bila realna slika', kaže Šarić koji je mišljenja kako Zvezda ima veći izbor igrača, ali isto tako je mišljenja kako su se čini da su najjače petorke oba kluba podjednako jake.

'Ne vidim da neki naš igrač ne bi mogao igrati kod njih.'

Prisjetio se Šarić i utakmice posljednjeg kola protiv Zvezde…

'Na prošloj utakmici u Zagrebu smo držali vodstvo protiv Zvezde 35 minuta, nismo im dozvolili da razviju svoju igru. Na kraju utakmice ostali smo bez snage i proigrali su njihovi Amerikanci, ali sada kad smo se dobro odmorili, možemo i na svježinu odigrati dobru utakmicu i slaviti.'

Za kraj je Šarić, na pitanje je li svjestan da mu je ovo najveća klupska utakmica u životu, koju će svi gledati pod posebnim povećalom, mirno kazao:

'Svjestan sam i zato je želja velika. Nadam se da nećemo izgorjeti. Iskreno, jedva čekamo da počne utakmica i da se – kako se kaže - sportski potučemo. Pozitivna nervoza se naravno osjeća…'

Ako Šarić i Cibona uspiju napraviti čudo protiv Zvezde imat će se vremena odmoriti se do finala koje se igra u nedjelju 27. travnja 2014. u 20:00 sati (MAXtv, Arenasport).

SVI POBJEDNICI ABA LIGE
2001/02. Union Olimpija
2002/03. Zadar
2003/04. FMP Železnik
2004/05. Hemofarm
2005/06. FMP Železnik
2006/07. Partizan
2007/08. Partizan
2008/09. Partizan
2009/10. Partizan
2010/11. Partizan
2011/12. Maccabi Tel Aviv
2012/13. Partizan