20 GODINA BEZ KAPETANA

Sve o prvoj Draženovoj seniorskoj sezoni i kadetskoj bronci

03.06.2013 u 13:07

Bionic
Reading

U idućih 10 dana na tportalu ćete moći svaki dan, do Draženove obljetnice 7. lipnja, pročitati po jednu priču o jednom od najvećih europskih košarkaša svih vremena

Zahvaljujući Tomislavu Vuletiću iz Šibenika, velikom obožavatelju Šibenke i Dražena, došli smo u posjed statistike o prvoj Draženovoj osvojenoj medalji te prvim koševima iz njegove prve sezone, 1979/80., koju je odigrao za seniorsku momčad Šibenke.

Dražen, tada još kadet po godinama, bio je u zapisniku seniorskog sastava Šibenke 16 puta te sezone, odigrao je osam utakmica te postigao 13 koševa (prosjek 0,6 po utakmici). Dražen nije bio u sastavu Šibenke u prvom kolu protiv Jugoplastike u Splitu (1. prosinca 1979), u 5. kolu protiv Partizana u Beogradu (26. prosinca 1979), 7. kolu protiv Rabotničkog u Skoplju (6. siječnja 1980), 9. kolu protiv Bosne u Sarajevu (19. siječnja 1980), 10. kolu protiv Radničkog u Beogradu (27. siječnja 1980) i 19. kolu protiv Cibone u Zagrebu (22. ožujka 1980).

Krajem listopada 1979. Dražen je osvojio povijesnu prvu medalju: broncu na kadetskom prvenstvu Hrvatske, a proglašen je i najboljim igračem prvenstva. Evo strijelaca:

UTAKMICA ZA 3. MJESTO
ŠIBENKA – MONTING 74:71 (37:39)

Split, 28. listopada 1979.
Dvorana na Gripama, gledatelja 200
Suci: Stunić (Slavonski Brod), Čop (Rijeka)
ŠIBENKA: Božikov, Dražić 8, Marić 10, I. Poljičak, Junaković 4, M. Poljičak, Petrović 32, Balić, Aužina, Berak 11, Jurić, Markov 9
MONTING: Živković 12, Ljubić 6, Lorenc 6, Zagorac, Jurlin, Franjul, Petanjek, Puljić 4, Sakoman, Omrčen 2, Ozmec 38, Jurić 3

Povijesni prvi koš u prvenstvu Jugoslavije zabio je 29. prosinca 1979. godine beogradskom Beku. Imao je 15 godina i dva mjeseca:

'Protiv Beka 1979. ušao sam u igru umjesto Slavnića, i preko Žižića postigao prvi ligaški koš', kazao je Dražen legendarnom košarkaškom novinaru Jovanu Kosijeru u velikom intervjuu za Studio objavljenom krajem 1986. godine.

6. KOLO PRVENSTVA JUGOSLAVIJE
ŠIBENKA – BEKO 95:80 (56:43)

Šibenik, 29. prosinca 1979.
Dvorana Ivo Lola Ribar na Baldekinu, gledatelja oko 3000
Suci: Radonjić (Sarajevo), Stevanov (Novi Sad)
ŠIBENKA: Pero Vučica 20, Fabijan Žurić, Boris Kulušić, Živko Ljubojević 23, Bruno Petani, Dražen Petrović 2, Zoran Slavnić 22, Branko Macura 18, Željko Marelja 6, Predrag Šarić 2, Boris Babić 2, Nenad Slavica

Od osam utakmica koliko je odigrao te sezone na šest utakmica je zabio po 2 koša (Beko, Jugoplastika, Borac, opet Beku – ovaj put u Beogradu, Rabotnički, Bosna), Crvenoj zvezdi 1 poen u Šibeniku dok se u zadnjem kolu protiv Crvene zvezde u Beogradu nije upisao u strijelce. Poruka hrvatskim trenerima koji se ne usude stavljati mlade igrače u igru. Posljednje 22 kolo te sezone Šibenka je gostovala u Beogradu kod Crvene zvezde, Dražen se, kako smo maloprije napisali, nije upisao među strijelce, ali trenerski dvojac Vojislav Vezović-Zoran Slavnić stavio je na početku utakmice Dražena u startnu petorku! Petorka te utakmice je bila: Slavnić, Petrović, Šarić, Vučica i Slavica. Šibenka je uvjerljivo izgubila tu utakmicu (106:89), ali da je kojim slučajem Beko pobijedio Zadar usred Jazina Šibenka i Beko bi igrali majstoricu za očuvanje prvoligaškog statusa. Ali Zadar je svladao Beko i Šibenka je ostala u ligi.

Trener Šibenke te sezone bio je Vojislav Vezović, ali šef stručnog štaba bio je Zoran Slavnić tako da je upravo Slavnić imao hrabrosti staviti Dražena u petorku unatoč činjenici da bi s eventualnom pobjedom Beka u Zadru Šibenka i Beko igrali majstoricu. Naravno, Šibenka nije mogla utjecati na rezultat utakmice Zadar – Beko, ali hrvatski trener u današnjim vremenima ne bi ni pomišljao uvoditi tako mladog igrača u petorku, a kamoli u igru tijekom tako važne utakmice.

Slavnić je mogao pokušati ići na pobjedu u Beogradu s najiskusnijim igračima, te igrati na kartu iz prve utakmice Šibenke i Crvene zvezde te sezone kada je Šibenka zabilježila rekordnu pobjedu 104:68. Zvezda je pobjedom u posljednjem kolu protiv Šibenke zaključila sezonu na 5 mjestu s 11 pobjeda i 11 poraza. Šibenka je završila sezonu na 8. mjestu s omjerom 9-13. Za Šibenku su te sezone igrali: Pero Vučica, Fabijan Žurić, Boris Kulušić, Živko Ljubojević, Bruno Petani, Dražen Petrović, Zoran Slavnić, Branko Macura, Željko Marelja, Predrag Šarić, Boris Babić, Nenad Slavica. Na nekoliko utakmica u momčadi su bili i poletarci Robert Jablan, Dražen Brajković i Igor Berak.

* U idućih 10 dana na tportalu moći ćete svaki dan do Draženove obljetnice pročitati jednu priču o njemu.