GRAD KUPIO DIONICE

KK Split spašen od stečaja, Kerum bijesan na političare

27.12.2012 u 16:21

Bionic
Reading

Crni scenarij stečaja Košarkaškog kluba Split, nekadašnje Jugoplastike, zasad je izbjegnut. Gradsko vijeće Splita uključilo se u projekt preoblikovanja kluba i pristalo kupiti dionice u iznosu od tri milijuna kuna, no situacija je još uvijek neizvjesna: sve u rukama vjerovnika, od kojih se očekuje da polovicu svojih potraživanja pretvore u vlasnički udio

Iako je kampanja za upis dionica giganta s Gripa vođena gotovo perfektno, očekivani interes ipak je izostao - prodano je tek dvadesetak posto ponuđenih dionica, manje od mizernih dva milijuna kuna. U procesu preoblikovanja potrebno je podmiriti sva dugovanja koja su se zaustavila na 7,7 milijuna kuna, pa je uskočio Grad Split kao većinski vlasnik.

Ostalo je još oko 2,7 milijuna kuna i sada se čeka peti krug, vjerovnici se trebaju odreći pola svojih potraživanja ili gube sve nakon što klub ode u stečaj. KK Split, inače, duguje 3,8 milijuna kuna gospodarskim subjektima i oko 2,6 milijuna fizičkim osobama, mahom bivšim igračima i trenerima.

Gradsko vijeće Splita prihvatilo je s tri milijuna kuna pružiti ruku svome klubu i odluka je usvojena bez rasprave, gotovo jednoglasno - suzdržan je bio tek Luka Podrug. Ipak, prije toga o svemu se izjasnio gradonačelnik Željko Kerum, koji je očitao bukvicu političarima i gospodarstvenicima:

'Sramota je da ljudi koji imaju love kupuju po jednu dionicu od 250 kuna! Jasno mi je da to rade građani, ali oni koji imaju para trebali bi kupiti 100 tisuća kuna dionica!', kazao je i pohvalio tek trgovca Tomislava Mamića, čija tvrtka 'Tommy' je jedina uplatila značajan iznos.

'U zadnje vrijeme se svakodnevno javljaju kupci dionica, uglavnom političari jer im je to besplatna medijska prezentacija. Kupuju po jednu dionicu od 250 kuna, a dobiju reklamu vrijednu deset tisuća kuna! Sramota je da takvi uopće izlaze u novinama, treba odmah naći nekoga tko će im platiti 500 kuna da vrate tu dionicu nazad!', bjesnio je Kerum.

'Grad treba dati podršku svome klubu a gradske tvrtke i partneri kluba prema svojim mogućnostima trebaju pomoći košarkašima. Mi ćemo pomoći KK Splitu kao što smo pomogli Hajduku', kazao je gradonačelnik.

Osim uplate tri milijuna kuna dionica, odlučeno je i da se u splitskom proračunu za 2013. godinu izdvoji četiri milijuna kuna za klub s Gripa. Manje od traženih sedam milijuna, ali dovoljno za miran početak godine - dakako, ukoliko preoblikovanje uspije. A još uvijek je na vrlo tankoj niti...

Odmah nakon sjednice Kerum je i osobno odjurio na Gripe i u posljednji trenutak kupio 400 dionica kluba vrijednih 100 tisuća kuna, pa tako postao treći najveći dioničar Splita. Uplate je obavilo i svih osam vijećnika njegove Hrvatske građanske stranke, koji su na dionice potrošili po deset tisuća kuna.