OPROŠTAJ OD SPLITA

Dario Šarić otvorio dušu: O Ciboni, Mršiću, NBA milijunima...

26.11.2012 u 17:10

Bionic
Reading

U subotu, kada je Cibonu čekala utakmica protiv Crvene zvezde, 18-godišnji Dario Šarić samo je trebao staviti potpis na četverogodišnji ugovor, ali…

Dario Šarić potpisao za Cibonu. Dario Šarić još nije potpisao za Cibonu. Cedevita pripremila ponudu za Šarića… To su samo neke od informacija koje su se od vikenda do ponedjeljka zavrtjele medijima.

'Nigdje nije zapelo kako neki pišu, upravo se vozim prema Splitu po stvari i da se pozdravim od ekipe. Nadam se da ću u utorak postati igračem Cibone, sve smo dogovorili i ostale su tek sitnice', kazao je za tportal.hr najbolji junior Europe Dario Šarić kojem stručnjaci predviđaju uspješnu NBA karijeru.

Dakle, iako u Cedeviti – koja je u ponedjeljak predstavila novog/starog trenera Acu Petrovića – pripremaju ponudu koja se financijski čini bolja od Cibonine – Dario je odlučio.
'Nema druge opcije. Samo Cibona i točka!'

Sitnice o kojima Šarić govori navodno je izlazna klauzula u ugovoru po kojoj bi mladi Šibenčanin od svog prvog NBA ugovora trebao namiriti 'tajno sponzora Cibone' (koji će za njega platiti odštetu 550.00 eura), zatim menadžere i naravno Cibonu u kojoj bi se igrački trebao razvijati.

Poznato je kako će NBA klub, koji Šarića izabere na NBA draftu, platiti Ciboni maksimalno 600.000 američkih dolara (oko 460.000 eura), što znači da ulaganje u 208 cm visokog Šarića – kojem su NBA skauti fascinirani - baš i nije veliki rizik. Naravno, ako mladog igrača koji stručnjake podsjeća na Tonija Kukoča posluži zdravlje.

'S Cibonom imam dogovor da mogu otići u NBA nakon svake od četiri godine ugovora, a ako ću već ovog ljeta imati garanciju da ću biti izabran među prvih deset na NBA draftu – prijavit ću se. Što sam viši pick, svi će biti na većem dobitku, a ako budem izabran nisko, svi gubimo. To je kao kockanje, jer odšteta nije fiksna, nego je izražena u postocima', kazao nam je Šarić o kojem brigu vodi agencija XL (Jablan & Drakulić) koja je svojevremeno odličan posao napravila sa Zoranom Planinićem koji je 2003. bio 22. pick na draftu (New Jersey Nets).
Kako doznajemo riječ je o 15 posto od ukupne bruto plaće koja bi u prve četiri rookie sezone mogla iznositi oko 20 milijuna američkih dolara ako, primjerice, Šarić bude 5. pick na NBA draftu.

Za usporedbu, Španjolac Ricky Rubio (5. pick 2009.) ove sezone će u Minnesoti zaraditi 3.741,120 USD, a sljedeće 4.002,120 USD, a nakon što mu istekne rookie ugovor, smiješi mu se godišnja zarada između osam i 12 milijuna dolara. Ako zdravlje posluži Šarića, slično će biti i s njim što u prijevodu znači da će svi jako dobro zaraditi.


Od potpisa za Cibonu Šarića dijele samo sati, no kaže kako je tužan jer nije zaigrao za KK Split.

'Svidjela mi se ekipa, fenomenalni momci i na kraju je ispalo kako je ispalo. Tražio sam od Fenerbahče Ulkera da me posude u Split, ali nisu pristali i tu je puklo. Nudili su mi posudbu po Turskoj, ali nisam pristao. Ispada da ću zaigrati u Cibonu, klubu koji je nama Šibenčanima nekako oduvijek drag', rekao je sa smiješkom Šarić koji će nakon svog sugrađanina Dražena Petrovića biti najpoznatije ime iz Šibenika koje je odjenulo dres Cibone.

Dok se automobilom vozio prema Splitu, želio je reći i nekoliko riječi o bivšem treneru Cibone Veljku Mršiću koji je bio jedan od glavnih razloga zašto je odabrao Cibonu.
'Žao mi je što je sve tako ispalo, jer znam da o meni ima jako dobro mišljenje. Razgovarali smo otvoreno o svemu pa i o onoj izjavi da Ciboni nisam potreban na jednu sezonu', dodao je Šarić kojeg je u KK Zagreb u seniorskoj momčadi treniralo čak pet stručnjaka; Bajramović, Erjavec, Burić, Androić i Brajković

No tko će trenirati Šarića u Ciboni, još nije poznato.

Dodajmo kako Dario u Zagrebu pohađa 1. Privatnu turističku školu gdje je učenik završnog 4. razreda.
'Ravnatelj Jure Kuprešak izašao mi je ususret i polažem ispite. Zahvalan sam im svima na razumijevanju.'