POLUFINALE PRVENSTVA

Cibona se izvukla u Spaladium Areni

23.05.2009 u 20:56

Bionic
Reading

Zagrebačka Cibona nadvisila je u drugoj polufinalnoj utakmici doigravanja za prvaka Hrvatske u Spaladium Areni domaći Split sa 83:82, i to u infarktnoj završnici u kojoj je Davor Kus pogodio pet uzastopnih koševa i svojoj momčadi osigurao finale protiv Zadra

Split nije iskoristio prigodu da seriju odvede u Zagreb, 'vukovi' su u neizvjesnoj završnici pobijedili 83:82. Na koncu je presudilo iskustvo i mirnoća Davora Kusa koji je sa pet uzatopnih koševa odveo Cibonu do pobjede.

Čak 39 minuta i 34 sekunde Splićani su držali prednost i nisu dozvoljavali Ciboni da preuzme vodstvo. Sve do čega su Zagrepčani uspijevali stići bilo je izjednačenje u nekolik o navrata, no 'žuti' su baš svaki put ponovno uzimali stvari u svoje ruke. Minutu prije kraja tricom Kusa gosti su poveli prvi put 81:79, no na 14 sekundi do kraja mladi Delaš tricom je vratio na 82:81 za Split. Uslijedio je brzi napad gostiju i polaganje Kusa za konačnih 83:82, jer u posljednjih 7 sekundi, koliko je Splitu ostalo za zadnji napad, igrači Tea Čizmića nisu uspjeli uputiti loptu prema košu.

'Obje su momčadi mogle pobijediti, odlučila je jedna lopta, koja je ovoga puta otišla na stranu Cibone. Žao mi je što je ovako ispalo, željeli smo tu treću utakmicu', rekao je trener domaće momčadi.

Nakon utakmice, trener gostiju bio je zadovoljan samo rezultatom, ulaskom u finale i sa tri nova boda u utrci za ugovor sa Euroligom.

'Split je odigrao muški i hrabrio, taktički dobro. Dominirali su tijekom cijele utakmice, ali nikad nisu imali prednost koja bi im dala mirnu završnicu. Mi smo se probudili tek u drugom dijelu i u otvorenoj završnici, koja je mogla završiti i pobjedom Splita, imali smo puno više sreće', rekao je Velimir Perasović.

Kus je dvoboj završio sa 15 poena, Alan Anderson je bio prvi strijelac sa 21 košem, dok je Lukša Andrić dvoboj okončao sa 17 koševa. Kod Splićana su najraspoloženiji bili Štemberger (21) te Delaš i Johnson sa po 20 koševa.

Finalni dvoboj Cibone i Zadra igra se na tri pobjede, a prvi susret je na rasporedu u Domu Dražena Petrovića u Zagrebu 16. svibnja.