ŠPANJOLCI ODUŠEVLJENI

Upoznajte 17-godišnjeg Hezonju koji će ući u povijest naše košarke!

15.10.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Mario Hezonja 25. veljače 2013. godine navršit će 18 godina i, po NBA pravilima, moći će se prijaviti na draft. O njemu već nekoliko godina sve znaju NBA skauti, a od ove sezone oduševljava navijače po Španjolskoj u dresu druge momčadi Barcelone

Proteklom vikenda druga košarkaška momčad Barcelone na svom je parketu uz izvrsnu partiju 17-godišnjeg Dubrovčanina Marija Hezonje došla do prve pobjede u novoj sezoni španjolske druge lige.

Slavili su domaći košarkaši 88:78 protiv Alicantea, jednog od favorita natjecanja, u dvoboju drugog kola, a 201 cm visoki bek-šuter je briljirao sa 26 poena.

Za dva je gađao 8-12, za tricu 2-6, a učinku je dodao dva skoka, asistenciju, dvije osvojene i četiri izgubljene lopte. Sve to za samo 23 minute na parketu.

Jedino što mu se može prigovoriti tri su načinjene osobne pogreške u samo četirima uvodnim minutama posljednje četvrtine, zbog kojih je šest minuta prije kraja morao iz igre s pet penala.

'Hezonja je sve prisutne zaprepastio svojom spektakularnom igrom. Ima košarkaški savršene fizičke predispozicije, a pokazuje da može pogoditi s bilo kojeg dijela parketa i na bilo koji način', izvještaj je na relevantnome španjolskom košarkaškom news portalu Tubabasket, a biranim riječima o Hezonji piše i katalonski sportski dnevnik El Mundo Deportivo:

'Barça je ljetos napravila dobar posao dovođenjem Ante Tomića i Nathana Jawaija, no možda najbolji od svih potpisani je sedmogodišnji ugovor s talentiranim Hrvatom, vjerojatno najboljim europskim košarkašem svoje generacije.'

Mario Hezonja do odlaska u Barcelonu

Podsjećamo kako je Hezonja u ljeto prešao u Barcelonu iz KK Zagreb za 150.000 eura odštete. Obzirom da je riječ o igraču koji dominira u mlađim selekcijama Hrvatske te se o njemu govori kao o novoj velikoj europskoj zvijezdi u NBA-u – novac koji je dobio klub iz Trnskog jednoga dana činit će se kao – džeparac.

Treba spomenuti da je mladi Dubrovčanin zasjenio 29 godina starijega legendarnog Amerikanda Darryla Middletona, koji igra za Alicante i u 47. godini života. Pretprošlog je proljeća, nastupivši za Valenciju, postao najstariji košarkaš u Endesa ligi.

U trećoj je četvrtini Hezonja, kojem je ovo bio prvi nastup na službenoj utakmici u legendarnoj Blaugrani, zaključio sa 13 poena.

Dodajmo još kako je po ocjenama NBA skauta Hezonja jedan od najboljih igrača svijeta u svom godištu (1995) i predviđa se kako će na NBA draftu 2014. godine (ako se odluči prijavi) biti sigurno izabran među prvih 10 pickova po čemu će ući u povijest kao najbolje rangirani hrvatski košarkaš ikada. Bolji od Zorana Planinića koji 2003. godine bio 22. pick od New Jersey Netsa, bolji i od Tonija Kukoča koji je 1990. godine bio 29. pick od Chicago Bullsa…

'Ako u drugoj momčadi Barcelone odigra sezonu na razini prvog kola, kada je pokazao svu raskoš svog talenta, nije nemoguće da Hezonja jednoga dana bude prvi pick NBA drafta. Zbog njega na utakmice sve češće dolaze NBA skauti i čelni ljudi NBA klubova' , rekao nam je jedan španjolski kolega koji je oduševljen talentom Hezonje, igrača koji u svojoj igri ima ono nešto i koji svojim atleticizmom i zakucavanjima jednostavno – obora s nogu!

'Nemam igračkog uzora. Od svakog igrača sam uzeo ponešto, od jednoga šut, od drugoga ulaz pod koš, a od trećeg igru leđima. Moj konačni cilj je jednoga dana igrati u NBA ligi', rekao nam je jednom prilikom Mario Hezonja čiji je otac Ronald bio uspješni golman u VK Jug te ovisnik o košarci koju je često igrao s prijateljima.