POJAČANJE ZA EUROLIGU

Razigravačica New York Libertyja potpisala za Novi Zagreb

07.09.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Leilani Mitchell, prvi playmaker NY Libertya, vodit će igračice Novog Zagreba u pohodu na drugi krug Eurolige

Iako sezona još nije krenula neki košarkaški stručnjaci su mišljenja kako je Leilani igračica s najvećim 'pedigreom' koja je ikad nastupala za neki hrvatski klub.

Mitchell je rođena 15. lipnja 1985., a srednjoškolsku košarku igrala je na Kennewick High School gdje je osvojila državnu 4A titulu.

Svoje prve tri godine sveučilišne košarke igrala je za University of Idaho, a potom je prešla na sveučilište Utah gdje je zbog strogih NCAA pravila morala mirovati u sezoni 2006/07. tako da je zaigrala za njih tek sljedeće sezone.

'Nakon što nije stigla Maurite Reid svi su očekivali da nećemo uspjeti pronaći tako dobru igračicu. Međutim, mi smo doveli – još bolju. Leilani Mitchel konstitucijski podsjeća na Ivu Ciglar, međutim od Ive se razlikuje postignućima u karijeri, prije svega WNBA-u gdje sa svojim klubom igrala konferencijsko finale', rekao je trener Lupica Vladimir Ivanković

Leilanin otac Dennis i majka Eleanor Majid – koja je azijskog porijekla - uz nju imaju i pet sinova, Tylera, Troya, Travisa, Reggiea i Robbiea.

San Antonio Silver Stars draftirali su Leilani kao 25. pick u drugom krugu WNBA drafta 2008. San Antonio ju je proslijedio u Phoenix, koji ju je namjeravao otpustili u ljeto 2008. godine.
Tada je uskočio New York Liberty i u zamjenu za treći pick drafta otkupio njezin ugovor od Phoenixa. U početku planirana kao rezerva, Leilani je svoj prvi nastup imala 6. lipnja 2008. kada je zamijenila ozlijeđenu Loree Moore.

Tijekom sezone postala je miljenica Libertyjevih navijača zbog neustrašive borbe za svaku loptu i hrabrih ulaza pod koš. Najbolji učinak sezone Leilani je imala na trećoj utakmici finala doigravanja istočne konferencije protiv Detroit Shocka kada je ubacila 14 poena.

University of Utah - Leilani Mitchell

Leilani je postala prvi razigravač New York Libertyja u sezoni 2010. i to je mjesto zadržala sve do danas. U sezoni 2010. bila vodeća u WNBA ligi u postocima šuta za tri poena sa 48 posto, postizala je prosječno po utakmici 9,8 poena i uz to imala 3,8 asistencija. Te je sezone proglašena igračicom koja je u WNBA najviše napredovala.

Dodajmo još kako je najbolju utakmicu u karijeri odigrala 2. rujna 2011. kada je ubacila 24 poena.

U vrijeme dok se ne igra WNBA sezona Mitchell je posljednje tri sezone igrala za ASPTT Arras u Francuskoj s kojim je ostvarila najveći uspjeh kluba plasmanom u finale Eurocupa u sezoni 2010/11.

U karijeri je osvojila mnoga priznanja pa je tako u Francuskoj proglašena za najbolju stranu igračicu i članicu prve petorke francuske lige.

'Mitchell je jedna od top pet razigravačica u WNBA-u, pravi vođa ekipe. Ona je vrlo opasna igračica jer može probiti prvu liniju, dodati suigračicama, ali i zabiti. Može zabiti i unutar i izvan linije trice. Naše mlade razigravačice, Šerić, Butina, Dojkić, Kukolja, Tadić i Pačkovski imati će od koga učiti ove sezone. Čvrsto vjerujemo da je Lei, kako je od milja zovu, upravo ono što smo trebali da nam pomogne na putu do našeg cilja – drugog kruga Eurolige i naslova državnog prvaka. Sretni smo što imamo takvu igračicu u ekipi, naše ambicija sada imaju podlogu', dodao je trener Ivanković.

Sandra Mandir, reprezentativka koja se oprostila od Hrvatske na OI u Londonu, o novoj suigračici ima samo riječi hvale:

'Pravi play, posebno u Euroligi, bitan je za ekipu. Treba znati kad povući, a kad stati. Vjerujem da je klub povukao pravi potez dovođenjem Leilani Mitchell', kazala je Mandir.

Leilani će zbog obaveza u WNBA svoj debitantski nastup pred zagrebačkom publikom imati iza 1. studenoga, ali na vrijeme da pojača Lupice pred najvažnije euroligaške izazove protiv Praga, Mondevilla i Polkovica.