KK SPLIT

Umirovio se 'splitski Barkley' i odmah postao trenerom

03.09.2012 u 13:36

Bionic
Reading

Ante Grgurević ili 'splitski Barkley', kako su ga nekada zvali navijači i protivnici, nakon 17 odigranih sezona odlazi u igračku mirovinu, no i iz košarke. Seli se na klupu, gdje će kao pomoćni trener raditi u stožeru Mladena Erjaveca, novog trenera Splita

'Grga je obilježio moju karijeru, bio je moj prvi cimer u seniorima, a svojim je ponašanjem i zalaganjem bio uzor i najbolji pokazatelj da svatko, bez obzira na limite, može iz sebe izvući maksimum', kazao je Nikola Vujčić na oproštaju svoga dugogodišnjega suigrača.

Premda Ante Grgurević nikad nije bio velika zvijezda, ostat će upamćen po velikoj borbenosti, zbog koje ga je svaki trener želio u svojoj momčadi. Svaki trening i svaku utakmicu Grgurević je odradio sa 100 posto zalaganja i za njega nikad nije bilo izgubljene lopte. Sa 195 centimetara visine igrao je centra i u pravilu bio najbolji skakač svake momčadi u kojoj je igrao.

'Nikad nisam volio pričati o sebi, no sada kada je sve gotovo, s punih 37 godina mogu slobodno reći da odlazim zadovoljan', kazao je Ante, prisjetivši se najboljih utakmica i sezona sa Splitom. U najdubljem sjećanju mu je sezona 2000/01, koju je Split s mladom momčadi i neafirmiranim trenerom Jasminom Repešom okončao na korak do Final Foura Suprolegue. 'Imao sam priliku otići u inozemstvo, no otac mi se razbolio i vrlo brzo umro. Bio sam s njim kad mu je bilo najpotrebnije i na to sam ponosan', prisjetio se Ante u suzama.

Pred njim je novi početak. 'Mladi igrači moraju nastaviti s odgojem u klubu koji dobiju kod kuće i u školi. Ne može svatko biti vrhunski igrač, ali mora izrasti u zdravu osobu, jer će mu tako biti lakše u životu. Izazov mi je taj rad s mladim igračima koji ulaze u seniorsku košarku', kazao je na rastanku.

Ubrzo bi mogao dobiti prigodu raditi upravo to, ali s Darijom Šarićem, kome je Split otvorio vrata, ponudio mjesto u momčadi i neograničenu minutažu da bi dokazao svoje kvalitete.

'Mi smo napravili prvi korak, ponudili smo mu ono što u ovom trenutku najviše treba, priliku za kvalitetan trening i igru. Nije nam problem razvijati mladog hrvatskog igrača, bez obzira što od njega nećemo imati nikakve financijske koristi. Bila bi nam čast pomoći u razvoju igrača koji će sljedećih desetak godina obilježiti igru hrvatske reprezentacije. Mi smo svoje napravili, sada je sve na njemu i njegovim roditeljima', kazao je sportski direktor Nikola Vujčić.