USRED PREOBLIKOVANJA

Košarkaši Zadra u štrajku

03.09.2012 u 09:03

Bionic
Reading

Dan uoči početka četvrtog kruga upisa dionica u postupku preoblikovanja KK Zadar u sportsko dioničko društvo, u kojem bi sponzori trebali popraviti loš dojam koji su ostavili članovi kluba kupivši tek 255 dionica, dio igrača prve momčadi započeo je štrajk

Od nedjelje se ne trenira, a daljnji rad zbog neisplate triju ili više plaća odbijaju igrači kojima se duguje novac još iz prošle sezone. Predvodi ih kapetan Ive Ivanov, a među štrajkašima su Ivan Batur, Šime Olivari, Marko Ramljak, Franko Šango, Ante Smolić i Ante Delaš. Podršku im pružaju trener Ante Nazor i ostali suigrači, ali i sportski direktor Branko Skroče, koji je nekoliko puta ponavljao da je podmirivanje ugovornih obveza prema igračima osnova stvar koje se klub mora pridržavati. Individualni treninzi za igrače koji još nisu potpisali ugovor i strance se nastavljaju, no posve je jasno da je svaki propušteni zajednički trening uoči starta nove sezone gubitak koji će se odraziti na rezultat.

Lažna obećanja koja su davali igračima o terminima isplate čelnim su ljudima kluba i grada stigla na naplatu u najgorem mogućem trenutku. Dok s jedne strane na kupnju dionica zdušno pozivaju 'sve one koji žele da Zadar postane moderan europski klub s visokim ambicijama', s druge neispunjavanjem obveza prema igračima isti taj klub drže miljama daleko od Europe.

KK Zadar se do sada često susretao s velikim teškoćama: blokade računa, isključivanja struje, odlasci igrača zbog nepoštivanja ugovornih obveza, kaznene prijave zbog pronevjere novca… Bilo je svega, ali ovako odlučnog stava igrača i ovako nezgodnog trenutka, čini se, nije bilo. Manevarski prostor uprave sveden je na minimum. Do kraja rujna potrebno je prikupiti gotovo pet milijuna kuna ne bi li se dovršio proces preoblikovanja i klub barem donekle odahnuo, igrači traže svoj novac, a svako malo na naplatu stižu rate nerazumnih i štetnih ugovora poput onog s Mirom Bilanom.

Eventualni uspjeh pretvorbe predstavlja se kao prilika za novi početak. Ne čude stoga pozivi navijačima da svoju vjernost iskažu upisom dionica vrijednih 250 kuna, a još manje pokušaj igrača da takvu situaciju iskoriste ne bi se izborili za svoja prava.