USUSRET ŽDRIJEBU EUROLIGE

Mogu li Cedevita i Maljković podsjetiti na moćnu Jugoplastiku?

03.07.2012 u 09:40

Bionic
Reading

Košarkaški klub Cedevita - koji je nedavno preuzeo trofejni trener Božo Maljković - ove će se sezone prvi put natjecati u Euroligi. Tako će Hrvatska u zadnje dvije godine dati dva novaka u najelitnijem europskom klupskom natjecanju

Prošlu sezonu Cedevita je pala u finalu regionalne ABA lige (Maccabi), ali i u finalu hrvatskog prvenstva (Cibona), no klub iz Susedgrada će u predstojećoj sezoni ipak biti hrvatski prvak u Euroligi. Prošle sezone Zagreb je imao svoj debi u tom natjecanju, a sada će prvi put u svojoj povijesti Cedevita nastupati u tom natjecanju.

Da bi bili što konkurentniji u najelitnijem europskom klupskom natjecanju, u Cedeviti su krenuli prvo s renoviranjem temelja. Umjesto Dražena Anzulovića - kojem su se u klubu zahvalili odmah po završetku sezone - na klupu je sjeo jedan od najvećih europskih trenera, Božo Maljković.

Navodno je Emil Tedeschi, čelni čovjek Atlantic Grupe koja je glavni sponzor KK Cedevita, morao zavući ruku duboko u džep kako bi privolio Maljkovića na dolazak u Zagreb. Priča se o nevjerojatnih milijun eura za sljedeće dvije sezone iako neke informacije govore kako je u startu Cedevita bila spremna ponuditi maksimalno 700 tisuća eura za dvije sezone. Očito Maljković nije želio ići ispod svoje cijene...

Pred ždrijeb Eurolige koji će se održati 6. srpnja u Barceloni Cedevita je smještena u posljednji, šesti šešir, zajedno s Bešiktašem, Chalonom i kvalifikantom, dok su u prvom najjače momčadi.

Iako mnogi klubovi, pa tako ni Cedevita, nisu ni blizu konačnog popisa igrača, poigrali smo se potencijalnim protivnicima hrvatskom klubu u Euroligi. S obzirom da je zacrtani cilj za novu sezonu, kada je Euroliga u pitanju, plasman među 16 najboljih (top 16), koliko-toliko prolazna te ujedno i atraktivna skupina bila bi sljedeća:

Panathinaikos, CSKA, Alba, Unicaja i Olimpija. To znači da bi Maljković za prolaz dalje među top 16 trebao izbaciti njemačku Albu te ljubljansku Olimpiju ili svoj bivši klub Unicaju koji od ove sezone vodi Jasmin Repeša

No, ako Cedevita neće imati sreće u ždrijebu, onda bi se vrlo lako moglo dogoditi da izvuku vrlo jako skupinu: Barcelona, Montepaschi Siena, Anadolu Efes, Žalgiris i Milano. U tom slučaju nema sumnje kako će zagrebačka Arena - ako se odluče tamo organizirati utakmice - biti sjajno popunjena. No u debitantskoj sezoni prolazak dalje pored ovako renomiranih imena bio bi pravi podvig.

Iako je od posljednje titule Maljkovića s Kukočem i društvom (1991) prošlo više od 20 godina, neke je projekt Cedevite - koja ja poznata po ulaganju u mlade igrače i vlastiti omladinski pogon - podsjetio upravo na Jugoplastiku sredinom 80-ih godina. Model Jugoplastike, koja je dala tri sjajna NBA igrača (Kukoč Rađa i Tabak), mnogi su pokušali kopirati.

Dodajmo još kako će paralelno uz nastupe u Euroligi košarkaši Cedevite loviti i novi nastup na Final Fouru regionalne Jadranske lige, a osvajanje domaćeg kupa i prvenstva ionako je prioritet (to itekako dobro zna bivši trener Anzulović). U svakom slučaju pred Cedevitom je prijelomna sezona u svakom pogledu, sezona u kojoj će izaći iz sjene Cibone te sezona u kojoj će imati priliku doći u rang nekih europskih velikana. Pitanje je samo kako će se Maljković snaći u takvoj situaciji, hoće li taj 'izazov' o kojem je govorio potrajati i hoće li Tedeschi i Veber imati dovoljno strpljenja da klub postane stabilni euroligaš.