IZBOREN LONDON!

Povijesni uspjeh hrvatskih košarkašica: Bravo djevojke!

13.07.2012 u 09:20

Bionic
Reading

Ženska košarkaška reprezentacija Hrvatske uspjela je napraviti povijesni uspjeh plasmanom na prve olimpijske igre u povijesti. U glavnom gradu Turske, Ankari, Hrvatice su nadigrale Kanadu sa 59:56 u vrlo neizvjesnoj utakmici

U četvrtfinalu olimpijskih kvalifikacija za London izabranice Stipe Bralića bile su bolje od vrlo dobre Kanade te su tako u pomalo dramatičnoj završnici slavile pobjedu.

Nakon što su bile pete na prošloj europskoj smotri u Poljskoj, kada su pobjedom nad Crnom Gorom izborile dodatne olimpijske kvalifikacije, bilo je jasno kako Vrsaljko, Mandir, Jelavić, Ivezić, Mazić, Lelas i ostale djevojke mogu ostvariti svoj san i plasirati se na svoje prve olimpijske igre, koje su na rasporedu od 27. srpnja do 12. kolovoza.

Iako se na poluvremenu činilo da će naše košarkašice mirno izboriti kartu za Olimpijske igre u Londonu, susret se na kraju pretvorio u pravu dramu. Naime, povele su izabranice Stipe Bralića 33:26 nakon prvih 20 minuta, a dojam je da je to vodstvo trebalo biti i puno veće.

Međutim, nakon povratka s predaha Hrvatice su pokazale sasvim drugo lice u trećoj četvrtini i sveukupnim rezultatom 8:20 zapale u zaostatak od pet koševa (41:46). No serijom 7-0 u posljednjoj dionici naše se košarkašice vraćaju u rezultatsku prednost (48:46), koju do kraja utakmice nisu ispuštale.

Kanada je još jednom stigla do izjednačenja (50:50), ali bolje od toga nije mogla. Naša obrana bila je ključ četvrte četvrtine u kojoj je dopustila svega 10 koševa.

Najefikasnija u našim redovima bila je Ivezić sa 12 koševa, pet skokova i pet ukradenih lopti, Vrsaljko je dodala 10 uz četiri skoka, a kapetanica Mandir osam.

Hrvatska će na Olimpijskim igrama igrati u skupini B zajedno s Australijom, Brazilom, Velikom Britanijom, Rusijom i još jednim kvalifikantom. Prvi susret je na rasporedu 28. srpnja.

Dodajmo da je ovom pobjedom izboren i plasman na sljedeće Europsko prvenstvo koje se igra u Francuskoj.

Kvalifikacijski turnir za OI, košarkašice, četvrtfinale:

Hrvatska - Kanada 59:56

U videoprilogu Fibe uoči najvažnije utakmice na ovim kvalifikacijama, Ana Lelas i Anđa jelavić bile su uvjerene u uspjeh. Bravo djevojke!