NBA FINALE

Prva 'meč lopta' Miamija za osvajanje naslova

21.06.2012 u 15:48

Bionic
Reading

U noći sa četvrtka na petak mogli bi dobiti novog NBA prvaka. Naime, Miami u seriji protiv Oklahome vodi 3:1 i samo ih jedna pobjeda dijeli od toliko željenog prstena. No, Durant i društvo se sigurno neće tako lako predati

Oklahoma City Thunder je ušla u ovu seriju kao i Miami Heat prošle godine, puni vjere jedan u drugoga i uvjereni da je došlo njihovo vrijeme. Pomeli su Maverickse, dali jednu Lakersima, prve dvije Spursima, a sličan plan imali su s društvom s Floride. Upravo ih je pobjeda nad sastavom Gregga Popovicha gurnula u ulogu favorita i dala im potrebno samopouzdanje da mogu dobiti i Heat. Silna širina u momčadi koju su pokazivali kroz cijelu sezonu i veći dio doigravanja je odjednom potpuno nestala, štoviše 'Velika trojka' je u finalu spala na 'Veliku dvojku'.

Do sada se momčad iz Miamija pokazala dosta snalažljivom po pitanju pronalaska pomoći za Jamesa, Wadea i Bosha. Shane Battier igra cijelu seriju odlično u oba pravca, a gotovo u svakoj utakmici iskoči još netko. Tako je bilo i sa četvrtom utakmicom koju je Heat u prepunoj American Arlines Areni dobio 104:98 i poveo 3-1. Gostima iz OKC-a nije pomogao ni fenomenalni Russell Westbrook, jer osim osim njega i Kevina Duranta u momčadi Thundera nije bilo raspoloženog igrača. Usprkos tome ekipa Scotta Brooksa je imala nekoliko akcija koje su ju mogle odvesti do pobjede, ali je u neizvjesnoj završnici ponovno ostala kratkih rukava.

'Stvari se jednostavno ponekad ovako odigraju, ne trebamo biti razočarani. Russell je odigrao sjajnu utakmicu, odigrao je neke fantastične akcije, ali nažalost nismo uspjeli realizirati nekoliko ključnih napada koji su nam mogli donijeti pobjedu', izjavio je trener Thundera.
Momčad Erika Spoelstre sada ima tri meč lopte, a u prilog im ide povijest koja kaže da niti jedna od 13 je momčadi koje su imale vodstvo 3-1 u seriji nije tu prednost ispustila otkad je uveden ovakav raspored (2-3-2) igranja finalnih utakmica.

'Uzbuđeni smo zbog prigode da igramo za titulu. U isto vrijeme jasno nam je da moramo ostati usredotočeni. Oko nas će biti nevjerojatno mnogo šuma i smetnji, a mi moramo ostati fokusirani kako bismo zadržali upravo ovaj momentum', istaknuo je gostujući trener.
Gosti su ponovo dobro ušli u utakmicu i predvođeni raspoloženim Westbrookom pobjegli na 27:12, a nakon polaganja Hardena 21 sekundu prije kraja prve četvrtine imali su +17, što se pokazalo najvećom prednosti neke momčadi. Ipak Norris Cole je tri sekunde prije isteka prvih 12 minuta pogodio tricu za 19:33 i time pokrenuo seriju kojom je Heat u manje od četiri minute stigao na samo poen zaostatka. Nakon što se otišlo na odmor s 49:46 za goste, Wade s četiri vezana koša donosi prvo vodstvo svojoj momčadi nakon početnih 2:0.

Od tada su domaćini konstantno vodili, a Thunder je početkom posljednje četvrtine stigao na samo poen zaostatka, ali na novu značajniju prednost Heat odlazi nakon trice Wadea za 90:83. Uspješno je na to odgovorio Westbrook i u posljednjih šest minuta se ušlo s rezultatom 90:90. Ubrzo nakon toga James je zabio za novu prednost Heata, ali se u idućem napadu pri jednom padu ozlijedio i morao je napustiti igru. To su itekako iskoristili gosti ili točnije Durant koji je s četiri poena doveo Thunder u vodstvo. James je stisnuo zube, vratio se na parket i opalio tricu preko Sefoloshe i pogodio. Nakon što su obje momčadi izmijenile po nekoliko koševa, ali i pogrešaka, Westbrook 40 sekundi prije kraja smanjuje prednost Heata na 101:98. Na drugoj strani promašuje Wade, ali Haslem je izborio "mrtvu loptu". Njenog posjeda su se dokopali domaćini, ali im je ostalo smo pet sekundi za napad čega nije bio svjestan Westbrook koji refleksno radi prekršaj na Chalmersu 13 sekundi do kraja. Razigravač Miamija je bio oba puta precizan i osigurao pobjedu svojoj momčadi.

'Mislim da je bila pogreška u komunikaciji. Ipak, ta akcija nije odredila pobjednika večeras. Uvijek govorim svojim igračima kako jedna akcija ne određuje ishod utakmica. U svakom košarkaškom susretu ih ima dvjestotinjak stoga vjerujem da jedna ne donosi pobjedu nekoj momčadi. Nije lako priječi preko ovako nečeg, ali moramo izvući pouku i nastaviti dalje', kaže trener Scott Brooks.

Domaćini su iz igre pogodili 48,1 posto svojih pokušaja uključujući 10/26 za tri poena (38.5%) , dok su sa linije slobodnih bacanja bili uspješni u 18 od 25 pokušaja (72.0%). Thunderovci su iz igre šutirali 48,8 posto, ali samo 3/16 za tricu (18.8%), dok su s linije slobodnih bacanja gađalo 15/16 (93,8 %). Domaći su odnijeli pobjedu u skoku s 40-35, u asistencijama s 19-13, a imali su i nešto manje izgubljenih lopti (9-11).

LeBron James je ostao na skok od triple-doublea, kojeg bi vrlo vjerojatno ostvario da zbog ozljede nije morao prosjediti na klupi veći dio same završnice susreta. Zabio je 26 poena (10/20) uz devet skokova i 12 asistencija. Dwayne Wade je ubacio 25 poena (8/19) imao je još pet skokova i tri dodavanja. Nakon što je u prve tri utakmice ubacio ukupno 17 koševa, Mario Chalmers je u četvrtoj postigao 25 od čega 12 u posljednjoj četvrtini uz više nego solidan 9/15 šut iz igre. Chris Bosh dodao je još 13 poena (6/12) i devet skokova.

U redovima gostiju nezaustavljiv je bio Russell Westbrook koji je u posljednjoj četvrtini zabio 17 od 23 poena svoje momčadi. Susret je okončao s 43 poena (20/32), sedam skokova i pet asistencija.

'Od početka utakmice vidjelo se da ga ide, ali mi ostali ga nismo uspjeli adekvatno pratiti i hraniti se njegovom energijom. Pogađao je mnoge šutove i držao nas u utakmici', pohvalio je često osporavanog suigrača Kevin Durant.

'Želio bi nešto raščistiti. Ono što drugi govore o meni ne čini me ni sretnim, ni tužnim. Meni je najvažnija momčad i kako joj pomoći da pobjeđuje košarkaške utakmice. Nemam osobni izazov dokazati svima koliko sam dobar, nisam ja sam protiv cijelog svijeta, a nije ni cijeli svijet protiv mene. Najvažniji su mi suigrači i kako im pomoći da dođu do pobjede', odgovorio je novinarima play Thundera.

Durantula mu je pokušao pripomoći s 28 poena (9/19), dva skoka i tri dodavanja. U momčadi Thundera jedino su njih dvojica imali dvoznamenkasti broj poena, a u posljednjih 16 minuta utakmice bili su jedini strijelci momčadi iz Oklahoma Cityja.

Svi ostali su zakazali u napadačkom dijelu, a posebno se to odnosi na Jamesa Harden, koji je iz igre šutirao 2/10 i završio utakmicu s osam poena, deset skokova i dva asista. Thabo Sefolosha je postigao pet koševa , a dvojac pod obručima, Ibaka i Perkins po četiri.

Iako je povik 'shit' nakon što je izašao iz igre upućivao da se radi o nečem ozbiljnijem poslije utakmice potvrđeno da su LeBrona Jamesa uhvatili grčevi i kako nije došlo do nikakvog istegnuća ili kakve teže ozljede pa je vjerojatno kako će bez većih poteškoća nastupiti u petoj utakmici finala uoči koje je Durant poručio:

'Vidjeti ćemo što će se dogoditi, ali sigurno je da se nećemo predati. Nastavit ćemo se boriti do samoga kraja u nadi da možemo seriju vratiti u OKC.'

Ovu, a i sve ostale najave možete pročitati na dvoznak.com