OKLAHOMA vs. MIAMI

U finale NBA lige uvodi nas - Toni Kukoč!

14.06.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena i vlasnik tri NBA titule prvaka Toni Kukoč za tportal.hr najavljuje finale između Oklahoma City Thundera i Miami Heata koje počinje u utorak, 12. lipnja

U rodni Split iz Chicaga, gdje od 1994. živi s obitelji, sletio je u ponedjeljak i odmah se bacio na završne radove oko nove kuće na Mejama.
'Puna mi je kuća radnika, ali za priče o košarci uvijek imam vremena', kazao nam je 42-godišnji Kukoč

Kada je na red došlo NBA finale, krenuo je u svoju analizu:
'Očekivao se ovakav rasplet i prije početka sezone iako Miamiju nije bilo lako, no imali su problema s ozljedom Chrisa Bosha tako da im je na tih devet utakmica bez centra falio igrač koji može otvoriti reket. Uostalom u sedmoj odlučujućoj utakmici protiv Bostona Bosh je upravo to napravio, a zabio je i nekoliko trica. E da nije zabio, bilo bi ajme majko!', kazao nam je Kukoč.

'Da su veterani Bostona imali svježine i da se ne troše svaku utakmicu 40 minuta, izbacili bi Miami koji ipak ima gotovo 10 godina mlađu momčad u prosjeku.'

Kada je riječ o Oklahoma City Thunderima Kukoč im teško može naći slabe točke iako su protiv Lakersa i Spursa pokazali da su ranjivi:

'Thunderi igraju 100 na sat! Vjerujem da će Oklahoma dobiti finale sa 4-2. kada govorimo o Lakersima oni su atipična ekipa, jer imaju dva odlična centra Bynuma i Gasola i imali su svoju šansu. S druge strane Spursi su vodili 2-0, a obrana koju su odigrali u drugoj utakmice je doktorska. Bio sam siguran da Spursi idu dalje, ali mlada momčad kao što je Oklahoma je sve okrenula. Spursi su bili previše potrošeni i trener Popovich više nije imao rješenja jer klupa Spursa nije dobro reagirala. Imaju odlično pokrivene pozicije 1, 2 i 3, a pod košem su čvrsti zahvaljujući Ibaki i Pekinsu', elaborirao je Kukoč Oklahomu.

Kaže kako je njihovo najjače oružje tranzicija, jer iz ukradenih lopti ili čak običnog skoka u više od 40 posto situacija postižu koš.

No kada je riječ o Kevinu Durantu, Kukoč bira riječi.

'Durant je čudo. Govorio sam da ima meku ruku, ali nikada u životu vidio igrača koji tako šutira. Igrao sam košarku dugo i nikada takvog igrača nisam vidio; dečko ima 'neviđenu ruku' i osjećaj za šut kakav se rijetko viđa', rekao je Kukoč.

Raspored NBA finala 2012.

Finalna serija, koja se igra po sistemu 2-3-2, počinje u utorak, 12. lipnja, a moguća sedma igra se 26. lipnja.

1. utakmica, 12. 6. (utorak)
Oklahoma City - Miami
2. utakmica, 14. 6. (četvrtak)
Oklahoma City - Miami
3. utakmica, 17. 6. (nedjelja)
Miami - Oklahoma City
4. utakmica, 19. 6. (utorak)
Miami - Oklahoma City
5. utakmica, 21. 6. (četvrtak)*
Miami - Oklahoma City
6. utakmica, 24. 6. (nedjelja)*
Oklahoma City - Miami
7. utakmica, 26. 6. (utorak)*
Oklahoma City - Miami
* ako bude potrebno

Sljedeće pitanje se samo po sebi nametnulo; može li LeBron James zaustaviti Duranta?

'Ako će ga LeBron čuvati, onda će se opeći jer će Tabo Sefolosha čuvati LeBrona, a mene ne bi čudilo kada bi Durant čuvao playmakera Heata Chalmersa. LeBrona će jedan dio utakmice čuvati i Harden, a za očekivati je kako će Duranta pokušati zaustaviti Battier koji lupa i udara u obrani da je to čudo. E sad, sve zavisi od toga koliko će Battieru suci dati da lupa i grebe po Durantu. Pa i ja bi bio vrhunski obrambeni igrač da su mi suci dali da toliko udaram po igraču kojeg čuvam', sa smiješkom nam je kazao Kukoč.

No kaže kako Miami ima šansu otići do kraja samo ako LeBron bude igrao kao u utakmici broj šest kada je mogao zabiti 60 koševa da je želio.
'Ta je utakmica bila čudo, sve mu je ulazilo. E sad, ako LeBron bude igrao tako agresivno u napadu – što vjerojatno i hoće jer uči na greškama - možda se dogodi da napokon ode do kraja. On Wade i Bosh baš i nemaju pomoć s klupe osim možda Chalmersa, a Oklahoma je ipak dublji tim te uz to imaju više energije. Čeka nas sjajno finale.'