NIKAD ISPRIČANE PRIČE II

Ovaj čovjek ispričao nam je tajnu Draženovih tenisica

07.06.2012 u 21:41

Bionic
Reading

Suradnik tportala Tomislav Pakrac, koji godinama prikuplja materijale za knjigu o Draženu Petroviću, napisao je na 19. godišnjicu Draženove smrti anegdotu za koju je dosad znao mali broj ljudi

Herb Turetzky dugogodišnji je službeni statističar i zapisničar New Jersey Netsa, od samih početaka Netsa u NBA ligi sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. Godine 2010. objavljena je njegova knjiga 'Basketball and Life.' To je zapravo zbirka pjesama gdje na zanimljiv način Herb opisuje NBA događaje, posebno one iz povijesti Netsa. Naravno, u zbirci pjesama spomenuto je i Draženovo ime, ipak je Dražen bio veliki Herbov prijatelj. Ekskluzivno vam donosimo Herbova razmišljanja o Draženu:

'Veoma sam ponosan što mogu reći da smo Dražen i ja razvili dragocjeno prijateljstvo za vrijeme njegove kratke karijere u Netsima. Zapravo, to je počelo tako što je on, kao veliki natjecatelj kakav je bio, uvijek znao koliko šutova je uzeo tijekom utakmice. Kada je mislio da je imao jedan pokušaj više za tricu nego što je to službena statistika pokazivala, tražio me nakon utakmice kako bismo raspravili o tome. Zadovoljan mojim objašnjenjem kako nijedan sudac nije signalizirao jedan od njegovih promašenih šutova kao pokušaj za tricu, Dražen mi je zahvalio za objašnjenje te smo postali prijatelji', kazao nam je Herb.

No ono što je želio reći je anegdota koju će pamtiti dok je živ.

'Moj sin David bio je sakupljač lopti na utakmicama Netsa u vrijeme kad je Dražen igrao u New Jerseyju, a igrao je i košarku u srednjoj školi. Nakon jedne utakmice Dražen mi je za Davida dao par svojih tenisica Nike koje je nosio na utakmici. Kad smo obojica primijetili da David i Dražen nose isti broj tenisica (američki veličina 12, kod nas 46), Dražen je počeo davati Davidu svoje nošene tenisice s utakmica nakon svake druge ili treće domaće utakmice Netsa. David je nosio Draženove tenisice u svakoj srednjoškolskoj utakmici koju je igrao u tri sezone. Kada je David na četvrtoj godini srednje škole izabran za srednjoškolskog igrača tjedna u New Yorku, nakon što je zabio rekord škole od 47 koševa na jednoj utakmici, naslov članka u New York Postu bio je: 'Turetzky pripisuje zasluge Petru' za tu počast', kazao je Herb Turetzky.


Posebna priča su tenisice u kojima je Dražen Houston Rocketsima zabio rekordna 44 koša.

'Jedne večeri, nakon što je Dražen zabio 44 koša protiv Houstona, Dražen mi je dao tenisice s te utakmice za Davida. Kada sam ga zatražio za autogram na tenisicama, nije mu bilo jasno zašto želim da se potpiše na taj par tenisica. Objasnio sam da je to poseban par tenisica zato što je upravo u njima zabio rekord NBA karijere od 44 koša. Dražen mi je rekao da 44 koša zaista nije ništa posebno, jer je on često zabijao više koševa kada je igrao u Europi. Rekao mi je da je zabio više od 100 koševa na jednoj utakmici u Europi (112 koševa juniorima Olimpije, op. a.). Draženu su ta 44 koša bila samo dobro odrađen posao, ništa posebno', rekao nam je Herb.

David Turetzky danas je srednjoškolski trener blizu svog doma u Pennsylvaniji, i još uvijek čuva te posebne Draženove tenisice, kao i potpisane tenisice Michaela Jordana, Larryja Birda, Patricka Ewinga i Charlesa Barkleyja.
Davidu je također lijepa uspomena i potpisan dres koji mu je Dražen poklonio nakon jedne utakmice. Taj dres stoji uramljen u Davidovom domu i to mu je prelijepa uspomena na hrvatskog velikana košarke.