TO JE PRAVI UZOR

Veliki Shaq postao je dr. Shaq!

07.05.2012 u 07:13

Bionic
Reading

Punih 19 sezona trajala je NBA karijera Shaquillea O'Neala, osvojio je četiri naslova, zaradio više od 250 milijuna dolara, a onda nakon odlaska u sportsku mirovinu održao riječ danu roditeljima i doktoratom završio svoje školovanje

U današnjem svijetu, kad su novac i slava važniji od svega, pomalo nevjerojatno zvuči informacija da se jedan od najvećih NBA igrača svih vremena nakon završetka sportske karijere vratio u školske klupe. Nije to bilo tko, to je veliki Shaquille O'Neal!

Čovjek koji je u svoje vrijeme potpisao najveći rookie ugovor svih vremena u bilo kojem sportu (41 milijun dolara), koji je odigrao 19 NBA sezona i osvojio četiri prstena i prema vlastitom priznanju zaradio više od 250 milijuna dolara, s navršenih 40 godina vratio se obrazovanju, završio fakultet, magistrirao, a sad i - doktorirao. Novopečeni doktor znanosti svoj šal dobio je na svečanosti u Sveučilištu Berry u Miamiju.

Doktorsku disertaciju naslovio je 'Dvojnost humora i ozbiljnosti u stilovima rukovođenja' te najavio pisanje knjiga na tu temu.

'Prvo - obećao sam roditeljima da ću se vratiti u školu, drugo - želio sam nastaviti svoje obrazovanje, a treće - želio sam novih izazova', kazao je Shaq nakon dobivanja diplome novinarima ABC Newsa te dodao u svom stilu:

'Od danas me samo djeca smiju zvati Shaq, a odrasli me moraju zvati dr. Shaq.'

Ako ste mislili da ste čuli sve, onda se pripremite za još jednu nevjerojatnu vijest: Shaq je pronašao novi izazov i najavio upisivanje studija prava. Ako to zaista i učini, ne treba sumnjati da ćemo ga za četiri, pet godina ponovno gledati na sličnoj svečanosti.

Shaq O'Neal je u svojoj dugoj NBA karijeri igrao za šest klubova. Sa sveučilišta države Louisiane otišao je u Orlando Magic, a zatim redom igrao za Los Angeles Lakerse, Miami Heat, Phoenix Sunse, Cleveland Cavalierse, te na kraju, u sezoni 2010/11. za Boston Celticse. Osim četiri naslova prvaka, triput je bio proglašavan MVP-jem finala, jednom najboljim NBA igračem sezone, 15 puta izabran je u All star momčad (tri puta i MVP-jem All star utakmice), a 1994. osvojio je i zlatnu medalju na Fibinom svjetskom prvenstvu.

U 19-godišnjoj NBA karijeri ostvario je 28,596 koševa (prosjek 23,7 po utakmici), 13,099 skokova (10,9) i 2,732 blokada (2,3).