FINAL FOUR ABA LIGE

Maccabi silno želi trofej, Cedevita želi finale

28.04.2012 u 08:25

Bionic
Reading

Regionalna Jadranska liga (ABA) u svom 11. izdanju doživjet će prvi put završni Final Four turnir izvan granica bivše države

Zagreb, Ljubljanu, Beograd i ostale gradove koji su bili domaćini Final Foura Jadranske lige ove je sezone 'izgurao' izraelski glavni grad Tel Aviv.

Razlog je, naravno, moćni košarkaški klub Maccabi koji pod svaku cijenu želi do trofeja koji im još nedostaje u klupskim vitrinama.

Završni turnir na rasporedu je od 28. do 30. travnja u Nokia Areni (originalan naziv dvorane Yad Eliyahu Arena) koja prima točno 11.700 gledatelja, a tportal.hr s lica mjesta će izvještavati sa svih utakmica, s naglaskom na jedinog hrvatskog predstavnika – zagrebačku Cedevitu.

Kao što je poznato, polufinalni parovi (subota) su sljedeći:
Cedevita - Partizan i Maccabi – Budućnost.

S obzirom na dominaciju Partizana, koji je zadnjih pet sezona pobjednik ABA lige, mnogi misle da su u prednosti te da će ponovno igrati finale. No, ove sezone je Cedevita pokazala više, i da igra u najjačem sastavu – bila bi blagi favorit. Ovako, bez ozlijeđenog Matjaža Smodiša, igrača s bogatim europskim iskustvom, neće im biti lako. Međusobni učinak ovih dvaju klubova u sezoni 1-1 sugerira da ćemo gledati odličnu i neizvjesnu utakmicu.

'Rekao bih da mi moramo slaviti što smo došli na Final four i što smo napravili za nas tako važan korak u ovoj sezoni', rekao je uoči odlaska s momčadi u Tel Aviv trener Cedevite Dražen Anzulović

'Mislim da igre koje smo pružili u ABA ligi i naše osvojeno drugo mjesto pokazuju dovoljno. Ekipa u Tel Aviv mora ići s jednim velikim izazovom. S izazovom da, sa svim problemima koji su iza nas i stanjem u kojem jesmo, to je maksimum onoga što može dati u ovom trenutku', dodao je Anzulović.

No koliko god se Cedevita ili Partizan nadali nastupu u finalu, teško da mogu iznenaditi euroligaša Maccabi koji u svom drugom pokušaju osvajanja Jadranske lige nema pravo na 'kiks'. Pogotovo ne pred svojim navijačima. Podsjetimo da je u sezoni 2002/3. Zadar predvođen fantastičnim Markom Popovićem (ubacio je 27 koševa) u ljubljanskom finalu vodio svoj klub do povijesne pobjede 91:88. I tada je momčad Maccabija vodio sadašnji trener David Blatt.

Momčad u kojoj igraju vrhunski igrači kao što Papaloukas, Schortsanitis, Langford, Blu, Hendrix, Smith i ostali, u polufinalu bi se trebala 'poigrati' s Budućnosti iz Podgorice, a pravi spektakl očekuje se u ponedjeljak u finalu (20.15 po hrvatskom vremenu). Pogotovo ako će u finalu protiv moćnog Maccabija u krcatoj Nokia Areni igrati Cedevita – klub koji već polako slaže momčad za nastup u elitnoj Euroligi sljedeće sezone.

Jedan od igrača Cedevite koji će sigurno dati 100 posto na parketu svakako je Splićanin Vedran Vukušić. O polufinalu protiv Partizana, u kojem će ih bodiriti nekoliko stotina navijača koji dolaze iz Zagreba (Atlantic Grupa je glavni sponzor kluba,  op.a.), kratko je kazao:

'Znamo se dobro, iako s njima nismo već dugo igrali. No, praktički znamo s kim igramo i što možemo očekivati. Imaju agresivnu ekipu i tako igraju već godinama. No ove godine smo ih pobijedili, a uz sve ozljede, dobro smo igrali i u Beogradu. Mislim da se možemo nadati prolasku u finale', kazao je Vukušić.

Svi pobjednici ABA lige
2001/02.Union Olimpija Ljubljana
2002/03.Zadar
2003/04.FMP Železnik
2004/05.Hemofarm Vršac
2005/06.FMP Železnik
2006/07.Partizan
2007/08.Partizan
2008/09.Partizan
2009/10.Partizan
2010/11.Partizan