PLANINIĆ I LONČAR RASTURAJU

'Himki bez Hrvata - nije Himki!'

25.04.2012 u 11:55

Bionic
Reading

Kada ste zadnji put čuli da je neki bračni par u svijetu dao ime sinu po hrvatskom košarkašu? Nekada su takve vijesti stizale iz Madrida dok je za Real igrao Dražen Petrović. Danas je mjesto radnje Himki, grad-satelit Moskve, u kojem hrvatski reprezentativci Zoran Planinić i Krešo Lončar predvode BK Himki u borbi za naslov prvaka Rusije protiv velikog CSKA

Naslov ovog teksta posuđen je od vodećeg ruskog sportskog dnevnika, Sport Expressa, koji piše da Zoran Planinić igra tako nadahnutu sezonu da je jedna mjesna obitelj odlučila svog sina prvorođenca nazvati, za Ruse, neobičnim slavenskim imenom – Zoran.

'Pa što, Zoran zvuči baš moćno. Gotovo kao Zorro', komentira ruski list.

Bez lakše ozlijeđenog Planinića te bez Lončara, koji je pušten na nekoliko dana u Split jer mu se rodila kćerka, klub-osvajač ovogodišnjeg Eurokupa u VTB ligi je pregažen na svom terenu od Lietuvos Rytasa 78:103. Sport Express je to naveo da izostanak hrvatskog tandema usporedi s gubitkom koji bi trpjeli 'Chicago Bullsi bez Jordana i Pippena ili LA Lakersi bez Bryanta i O'Neala'.

Statistike u europskoj košarci često nisu ilustrativne kao u NBA pa Planinićevih 11,1 poen i 4,8 asistencija po utakmici ne djeluju toliko impresivno. No aktualni MVP Eurokupa peti je najkorisniji igrač ruskog prvenstva po matematičkom izračunu, a ujedno je najprecizniji tricaš (56 posto šuta).

Krešimir Lončar, već godinama jedan od najkvalitetnijih krilnih centara u Rusiji, na pragu 30-ih otkriva nove potencijale u svojoj košarci. Silom prilika promijenio je stil igre da bi od četvorke, koja buši obrane šutovima s poluodstojanja i za tricu, postao centar koji demonstrira agresivni nastup u reketu. Sa 13,3 poena drugi je strijelac Himkija. 'Nedostatak visine u reketu nadoknađuje igračkom inteligencijom, iskustvom u postavljanju i nevjerojatnoj volji da se bori', piše Sport Express.

Nakon sjajnog finiša sezone u ruskim medijima pojavile su se informacije da bi Lončar skupa s trenerom Rimasom Kurtinaitisom dogodine mogao završiti u Turskoj, no dužnosnici BC Himki nisu se htjeli obazirati na glasine.

Predvođena hrvatskim veteranima, momčad Himkija nedavno je osvojila svoj prvi europski trofej (ne računamo li lanjsku VTB ligu). No tu nije kraj ovosezonskim izazovima: u prvenstvu Rusije Himki puše za vrat CSKA-u koji ganja svoj deseti naslov prvaka zaredom. Za tu misiju klub iz metropole okupio je mali europski dream team: Kiriljenko, Krstić, Teodosić, Šiškauskas, Lavrinovič, Hrajapa... Jedino ih je Himki u ovoj sezoni uspio pobijediti, ali jučer im se momčad iz metropole revanširala 91:72 (Planinić nije igrao). Kreće doigravanje...

Planinićeve majstorije protiv Valencije