BERGAM I VULETIĆ POBJEDNICI

Vujčić uveličao prvi SP u guvno basketu

23.04.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Nikola Bergam i Mirko Vuletić pobjednici su prvog Svjetskog prvenstva u guvno basketu, održanom u selu Gornji Orah kod Vrgorca

Inicijativu Tonija Jakičevića koji je osmislio igru podržao je proslavljeni hrvatski košarkaš Nikola Vujčić i u Orahu je održan turnir u košarci, u kojem parovi od dva igrača igraju basket na seoskom guvnu promjera četiri metra.

Na turniru koji je osmišljen kao dio turističke ponude Dalmatinske zagore sudjelovalo je 24 igrača koji su se natjecali u 12 ekipa, u igri na 11 dobivenih poena po posebnim pravilima koja je Jakičević osmislio i realizirao pomoću svojih sumještana. Uz propisana pravila o visini koša, izlasku iz linija igrališta, faula i sl., nepisano pravilo turnira je da nastupaju košarkaši koji nose tenisice broj 45 i više.

Na turniru su se našli uglavnom bivši i sadašnji košarkaši iz dalmatinskih gradova koji su došli na preporuku Nikole Vujčića, koji je i sam porijeklom iz vrgoračkog sela Orah i koji je na taj način želio doprinijeti razvoju svog rodnog kraja.


U finalu su se sastali košarkaši iz Splita Tomislav Gabelić i Bernard Jurišić protiv dvojca iz Ploča, Nikole Bergama i Mirka Vuletića, koji su u vrlo izjednačenoj utakmici pobijedili 11:9 i osvojili prvi turnir u basketu na guvnu. U susretu za treće mjesto igrala su dva vrgoračka para: Goran Nizić i Joze Erceg protiv Dane Franića i Kristijana Gašpara, koji su košem razlike pobijedili favorizirani par Erceg-Nizić i osvojili treće mjesto.

Nikola Vujčić uručio je pobjednicima turnira darove i majice s potpisom najpoznatijeg vrgoračkog košarkaša, a potom je slijedio cjelovečernji program uz kuhani suhi fažol, tripice i pečenu janjetinu.