OTKAZAO PUT U SAD

Aco: Nevjerojatan je Draženov utjecaj na ostale igrače

20.04.2012 u 17:30

Bionic
Reading

Legendarni hrvatski košarkaš te uspješni trener Aco Petrović za tportal.hr komentira aktualne košarkaške teme uključujući i New Jersey Netse koji ovaj mjesec odaju počast njegovu bratu Draženu Petroviću

Prvi veliki projekt ispred Ace Petrovića, novog izbornika Bosne i Hercegovine, su kvalifikacije za Eurobasket koji se 2013. igra u Sloveniji.
'Za dva tjedna znat ću popis reprezentacije, a do tada moram obaviti još neke razgovore s igračima. Čekam odgovore još dva, tri vrlo važna igrača koji su vrlo bitni za igru reprezentacije. Jedan od njih je stranac, ali ne bih o imenima', za tportal.hr kazao je Petrović.

'Reprezentacija BiH ima sportski cilj i svi igrači koji kroz pripreme pokažu kvalitetu ostat će s nama. Da, neki od njih su Hrvati i to je sve što ću reći o tome', pomalo ljutito kazao je Petrović kojeg očito smetaju napisi po novinama hoće li u BH dres 'ugurati' neke od igrača iz Hrvatske koji su rođeni u Hercegovini.

Do okupljanja reprezentacije 10. srpnja ostalo je još puno vremena pa nas je zanimalo kako je primio vijest da će u posljednjoj utakmici sezone New Jersey Netsi, u Prudential Centeru u Newarku u ponedjeljak 23. travnja protiv Philadelphia 76ersa, odati počast košarkašima koji su obilježili klupsku povijest. Naravno među njima će biti Dražen Petrović

'Iz Netsa su pozvali obitelj Petrović na spomenutu ceremoniju, ali obzirom na to da u to vrijeme imam nekoliko vrlo važnih obveza vezanih uz neke moje poslove obitelj će predstavljati majka Biserka. Klub se kao što znate seli u Brooklyn i ovo je zaista lijepa gesta Netsa da se prisjete svojih velikih igrača', rekao je 53-godišnji Aco.

Od 1993., kada je u automobilskoj nesreći u Njemačkoj stradao Acin mlađi brat Dražen, ne prođe godina da ga se netko ne prisjeti; bilo individualnom nagradom, ulaskom u Hall of Fame, knjigom ili nekim novim filmom. No ono po čemu je Aco poseban je što uvijek s posebnom energijom govori o svom bratu i njegovim igrama u NBA-u.

'S kim sam god razgovaramo u SAD-u ili nekime tko je vezan za NBA, zaista je nevjerojatno kakav je Dražen utjecaj imao na ostale igrače. On i Vlade Divac su bili prvi europski igrači koji su ostavili dojam, a danas je europskim igračima sve to puno lakše. Uostalom, danas o NBA-u imamo puno više informacija, a sjećam se svakakvih priča kada je Dražen odlazio iz Reala u Portland kako neće uspjeti i slično', u jednom dahu ispričao je Aco.

Tih dana s Draženom se često znao telefonski čuti i davao mu je podršku te naravno i savjete kao četiri godine stariji brat.
'Jednostavno se morao naviknuti na NBA ritam, a kada je prošao školu u Portlandu napokon je mogao cijelom svijetu pokazati što zna u dresu Netsa', prisjetio se Aco aludirajući na Draženovu posljednju sezonu 1992/93. kada je uvršten u treću NBA petorku što znači da je bio među šest najboljih bekova na svijetu.

No za razliku od Netsa koji se Dražena svako malo prisjete, zanimalo nas je očekuje li Aco da se netko u Hrvatskoj prisjeti 20. godišnjice olimpijskog finala u Barceloni Hrvatske i originalnog Dream Teama predvođenog Michaelom Jordanom

'Nisam više toliko u tome, imam druge stvari… Onaj tko bi o tome trebao razmišljati nalazi se na drugoj adresi. Svi znamo tko je to', sa smiješkom je rekao Aco.

No, kada govori o povijesnom Dream Teamu iz 1992. (Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Scottie Pippen, Pat Ewing, Karl Malone, Charles Barkley, David Robinson…) te ga - na našu želju – stručno usporedi s onim koji će igrati u Londonu ovog ljeta (LeBron James, Dwyane Wade, Kobe Bryant, Chris Paul, Kevin Durant, Carmelo Anthony, Derrick Rose…).

'U NBA-u se, eto, zavrtjelo točno 20 godina da bi se ponovila, ako gledamo po talentu, jednako dobra ili čak i bolja generacija. Te dvije momčadi su zaista posebne. Kada se tih 20 godina, što je dug period, usporedi što mi imamo u Hrvatskoj, ispada da se ne radi dobro, jer rezultata - nema. U sportu je egzaktan samo rezultat', završio je Petrović čije ime još uvijek stoji upisano kao posljednji izbornik Hrvatske koji je osvojio medalju (bronca, EP Atena 1995, op. a.).

SAD - Hrvatska, olimpijsko finale 1992.