PORED GIRIČEKA DO VRHA

Genijalni Argentinac otkrio tajnu svog uspjeha u NBA-u!

18.04.2012 u 15:25

Bionic
Reading

Ljevoruki virtuoz Manu Ginobili na NBA draftu 1999. izabran je tek kao 57. izbor ukupno i malo je nedostajalo da ga svih 30 klubova zaobiđe

No skautima San Antonio Spursa i treneru Greggu Popovichu nije promaknuo talent zvijezde bolonjskog Virtusa koji je kod legendarnog trenera Ettorea Messine – eksplodirao.

U NBA ligu Ginobili je otišao 2002., a iza njega su već tri titule NBA prvaka (2003, 2005. i 2007), dva nastupa na All-Staru te još nekoliko prestižnih nagrada kao recimo 'Najbolji šesti igrač' (2008).

U utorak je Ginobili ubacio 15 poena u pobjedi Spursa 112:91 u gostima kod LA Lakersa, koji i dalje igraju bez ozlijeđenog Kobea Bryanta.

Ginobili je od 2000. do 2002., prije preseljenja u Spurse, igrao u Virtusu, s kojim je, između ostalog, osvojio Euroligu 2001. Te sezone nije se igrao Final Four, već finale na tri dobivene utakmice, u kojem je tadašnji Kinder 3-2 u pobjedama bio bolji od tadašnje Tau Ceramice, a Ginobili je bio proglašen za MVP-a finala.

Trener je tada Ginobiliju bio Ettore Messina, koji trenutačno radi kao konzultant u stručnom stožeru LA Lakersa.


Jako poštujem Messinu. On je jedan od najvažnijih trenera u mojoj karijeri. Kod njega sam se čeličio i on me transformirao u igrača kakav sam i danas', kazao je Ginobili dodavši:

'Trener San Antonija Gregg Popovich finalizirao je detalje. Ali Messina je taj koji me od dječaka koji se igrao košarke transformirao u igrača kakav sam danas', rekao je 34-godišnji Ginobili koji je prije Virtusa igrao za klub Viola Reggio Calabria (od 1998. do 2000. godine).

Dodajmo kako je na istom NBA draftu 1999. izabran i hrvatski bek Gordan Giriček (40. pick ukupno), a prava na njega polagali su također Spursi, ali kada su shvatili kakav bi genijalan igrač mogao postati Ginobili – kojeg su, kao i Giričeka, pratili kako igra u Europi – odlučili su hrvatskog beka prodati Memphis Grizzliesima. Ostalo je povijest.