VISOKA 203 CM

Novo zakucavanje najatraktivnije košarkašice

21.03.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Prvo je svoje zakucavanje u doigravanju američke sveučilišne lige u utorak izvela 21-godišnja Brittney Griner, 203 centimetra visoka košarkašica koja igra centarsku poziciju za Baylor

Pobijedila je njezina ekipa, inače najveći favorit doigravanja za sveameričkog prvaka, Floridu 76-57 izborivši time Sweet 16, odnosno završnu fazu doigravanja 16 najboljih ekipa.

Griner je očekivano bila najbolja igračica u pobjedničkom sastavu s 25 ubačenih poena, no publici u dvorani kao i pred televizijskim ekranima vilice su se objesile početkom drugog poluvremena utakmice, kad je Griner izvela čudesno zakucavanje jednom rukom izvedeno s mjesta.

Potez je to neviđen u ženskoj košarci, koji strahovito podsjeća na rijetke najdominantnije NBA igrače poput Shaquillea O'Neala, Dwighta Howarda ili Blakea Griffina

Bilo je to prvo ovosezonsko zakucavanje za Griner uopće, te prvo u NCAA doigravanju od 2006. godine kada je Tennesseejeva zvijezda Candace Parker pokušala dva puta zakucati na istoj utakmici. Jednom je bila uspješna.

Zakucavanja su u ženskoj košarci i dalje iznimno rijetka pojava. Kada se i dogode, igračice se za njih moraju zaletjeti i skočiti iz punog trka. Brittney Griner nema taj problem. Njezina silovita zakucavanja uopće nisu iznenađenje jer superiorno zakucava još od srednjoškolskih dana, i to jednom kao i obadvjema rukama, pa čak i iz okreta.