OSTAJEMO LI BEZ IZBORNIKA?

Kakav udarac za HR košarku: Repeša se seli u Španjolsku!?

20.03.2012 u 12:19

Bionic
Reading

Trener Cibone i izbornik reprezentacije Hrvatske Jasmin Repeša vrlo je blizu potpisa za Unicaju iz Malage koja ga želi što prije vidjeti na svojoj klupi

Chus Mateo više nije trener bogatog španjolskog kluba Unicaja iz Malage. Kako pišu španjolski mediji, već je pokupio stvari iz svoje trenerske sobe i sada kreće akcija – novi trener. Dok ne pronađu najbolje rješenje, momčad će voditi dosadašnji pomoćnik Matea Paco Aurioles

Na vrhu je popisa želja Unicaje trener Cibone Jasmin Repeša koji u ugovoru s 'vukovima' ima klauzulu po kojoj može otići ako dobije zadovoljavajuću inozemnu ponudu. U tom slučaju Cibona – kojoj će nekoliko desetaka tisuća eura jako dobro doći - inkasirala bi konkretnu odštetu, a Repeša bi napokon stigao u najjaču ligu u Europi.

Podsjetimo, dva je puta ovaj karizmatični Čapljinac bio blizu Real Madrida, ali svaki puta je postojao neki problem. Ili je to bila reprezentacija, koju je žrtvovao te je odbio Real (2006) ili prevelika potraživanja tj. štednja Reala i odluka da uzmu nepoznatog i jeftinog trenera.

Kako tportal.hr doznaje, Unicaja je spremna Repeši ponuditi ugovor od 50 do 60 tisuća eura mjesečno što je oko tri puta više nego što trenutačno ima u Ciboni s kojom ima ugovor do ljeta 2014. godine.

Kako doznajemo, Repeša je navodno već obavio razgovor s predstavnicima Unicaje i njegov menadžer već je pripremio ugovor prema kojem će sve tri strane biti zadovoljne; Cibona odštetom, Repeša mjesečnim primanjima i novim izazovom, a Unicaja činjenicom kako je nakon Božidara Maljkovića u klub stigao najbolji trener s prostora bivše države.

No ako se ovaj transfer dogodi, hrvatska košarka doživjet će dva velika udarca. Osim što će Cibona ostati bez stručnjaka (te mladi igrači bez pravog učitelja) - koji je posložio omladinski pogon i koji je počeo na stvaranju velike Cibone – najveći udarac dobila bi reprezentacija Hrvatske u koju se nedavno odlučio vratiti.

Naime, po pravilima španjolske ACB lige, Repeša ne bi imao pravo voditi reprezentaciju i njegov povratak na klupu u kvalifikacijama za Eurobasket 2013. postao bi samo – pusta želja.

Tako bi u slučaju ovog raspleta čelni čovjek HKS-a Danko Radić hitno morao naći drugu opciju za izbornika. U ovom trenutku – kada su stručnjaci kao što su Velimir Perasović i Aco Petrović zauzeti (Valencia tj. reprezentacija BiH) – vjerojatno je prva opcija Radićev miljenik Neven Spahija kojem Fenerbahce Ulker još nije ponudio novi ugovor.

U slučaju da Repeša odbije Unicaju, za koju igraju dva hrvatska reprezentativca Luka Žorić i Hrvoje Perić, već imaju i pričuvnu varijantu, a to je Luis Casimira s kojim su u pregovorima.