ZANIMLJIV OSVRT

Čutura o Ciboni: Ne laje pas zbog sela

28.02.2012 u 15:24

Bionic
Reading

Aktualni pokušaj žestokog obračuna Cibone s čelnicima hrvatske košarke i ABA lige sagledava se kroz subjektivnu prizmu oštećenih, a Zoran Čutura pokušava i manje upućenima objasniti tko tu koga i zašto... Znate već što

Zoran Čutura na svojoj je koži, kao cijenjeni i trofejni košarkaš osjetio svu nepravednost sudačkih odluka, a kao novinar nesumnjivo je i s tribina svjedočio (ne)namjernim pogreškama ljudi koji dijele pravdu na košarkaškim parketima. Stoga je njegova riječ o slučaju Cibonine ljutnje na suce nakon poraza od Partizana svakako nešto što treba cijeniti. Ako se ne složiti, onda barem razmisliti o svemu.

'Ne laje pas zbog sela, nego zbog sebe, to je stara i vrlo točna izreka. Nitko iz Cibone nije našao za shodno izaći u javnost s riječima protiv lige i njezinog vodstva nakon što je Zvezda oštećena u utakmici protiv Cedevite igranoj u Domu sportova do te mjere da se u jednom trenutku trener Zvezde Pešić bacio na leđa u očaju. Pa je isključen... Pazite, Svetislav Pešić je trener koji ima više relevantnih trofeja od svih hrvatskih trenera, igrača i funkcionera angažiranih u regionalnoj ligi – zajedno', napisao je među ostalim u kolumni za portal Igraliste.hr te se kratko osvrnuo i na samu ligu:

'Vjerujte, tijekom proteklih jedanaest godina pokušao sam razmišljati korak unaprijed kako bih predvidio što će se događati i što se može događati, ali oni koji ligu vode uvijek su ispred mene. I to ne za korak, nego za dva... Siguran sam da se uoči svake sezone napravi križaljka u kojoj se unaprijed zna tko što može i smije napraviti, i to s varijantama a, b i c. U tu križaljku nikako ne mogu proniknuti jer sadrži toliko nepoznanica da to prelazi moje mogućnosti shvaćanja. Od toga kojeg igrača treba prodati na europskom tržištu, pa mu treba 'natući' statistike, do toga koji će klubovi ući u koje europsko natjecanje', piše Čutura i poentira:

'Sudačka organizacija je toliko jaka i dobro organizirana da se preko nje može držati kontrola rezultata. Tko je kriv trenerima ili igračima što nemaju svoje organizacije ustrojene kao sudačka, pa da se suprotstave silama mraka, ako suce smatraju silama mraka.'