KOŠARKAŠKI TALENT

Filip Cvjetićanin oduševljava Amerikance

05.02.2012 u 13:47

Bionic
Reading

Talentirani hrvatski košarkaš Filip Cvjetićanin, sin bivšeg reprezentativca i sadašnjeg skauta New Jersey Netsa Danka, svojim igrama na prvoj godini sveučilišta Florida Gulf Coast University, privukao je i pažnju američkih medija

Nakon što je košarkaško znanje stjecao u Hrvatskoj i Španjolskoj, mladi igrač trenutačno se usavršava u SAD-u. Sudeći prema pisanju američkih novinara, vrlo uspješno.

'Cijeli život mi se promijenio. Osjećam kako mogu napraviti više stvari, tu imam priliku da treniram više i samostalno i s trenerima. Ovdje se osjećam jako dobro, a glavni razlog mojeg dolaska je košarka. Zato želim postići najviše što mogu i pokušavam razmišljati samo o košarci', rekao je Filip.

Ono što najviše fascinira košarkom zaluđene Amerikance je sjajan šut za nekoga tko je visok 210 centimetara. Nazivaju ga 'strojem za tricu'.

'Lijepo je kada si visok 210. Mnogi suparnici ga pokušavaju blokirati, ali ne mogu do lopte', rekao je trener Andy Enfield koji je u prošlosti bio savjetnik stotinama NBA igrača u vezi šuta.

Enfield mladog Cvjetićanina koristi kao svoje tajno oružje, kao dodatni stimulans za momčad, jer ne počinje utakmice, ali je redovito na parketu. Zaigrao je na sve 23 utakmice i ima prosjek od 6,1 koša.

Bez obzira na visinu, ovaj 19-godišnjak ima mirnu ruku poput beka šutera. Svjedoči tome i podatak da je u svojoj konferenciji treći po postotku šuta za tricu sa 45,7 posto što je impresivno za centra. Hrvatski košarkaš je i drugi u momčadi po pokušajima za tricu (71) te pogođenim šutevima iza linije 6,25 (37).

Američki novinari su pronašli i neke zamjerke koje se odnose na Cvjetićaninovu krhku građu (95,5 kilograma) i nešto manje čvrstu igru u defanzivnom dijelu. No trener Enfield tu ne vidi velik problem.

'Tek je nedavno navršio 19 i njegovo tijelo se još razvija. Mora samo nastaviti raditi na obrani. Ne morate biti fizički jaki da biste igrali jaku obranu i to je nešto što ga pokušavamo naučiti. Da može igrati snažno iako na parketu nije fizički najmoćniji', poručio je Enfield te dodao:

'Jednom kada to usvoji, bit će jako dobar. A ja volim njegovu energiju i želju da postane sjajan igrač.'

A što na trenera Enfielda kaže Filip.

'Puno razgovaramo. Prije nisam imao samopouzdanja, a on mi je pomogao oko toga, oko moje pozicije u košarci, kako da igram i kako da se poboljšam.'

Američki novinar je na kraju svojeg teksta zaključio kako 19-godišnji Cvjetićanin zahvaljujući svojem međunarodnom košarkaškom razvoju i genima oca koji je usput i cijenjeni skaut ima veliku priliku da se razvije u izvrsnog košarkaša.