(NE)MOGUĆA MISIJA

Šibenski dragulj Šarić u Draženovoj Ciboni za sitniš!?

12.01.2012 u 21:30

Bionic
Reading

Situacija oko najveće nade hrvatske košarke Darija Šarića, 17-godišnjaka iz Šibenika koji je umjesto bogatih europskih klubova izabrao KK Zagreb, potpuno se zakomplicirala

Dario Šarić već mjesec dana ne trenira sa seniorima, klub ga zbog toga nije suspendirao – kao što bi bilo logično - a Dariov otac Predrag na bilo koji način sina želi izvući iz kluba.

Iako je Predrag Šarić bio uspješan košarkaš Šibenika i Zadra, tako da jako dobro zna koliko mladom igraču znače treninzi sa seniorima te utakmice Jadranske lige, očito je odlučio ići do kraja.

'Pričekat ćemo do 8. travnja kada Dario ima 18. rođendan, a nakon toga neka sam odluči što je najbolje za njega. U Zagrebu stalno dovode nove igrače i jednostavno ne vidim gdje bi bio moj Dario igrao', ljutito je za tportal.hr rekao Predrag Šarić.

No jasno je zašto se u Zagrebu, kada već nisu Darija pustili na posudbu u Zadar, nisu odlučili za suspenziju. Očito žele na bilo koji način 'izgladiti' stvari i barem zaraditi milijun eura - koliko glasi fiksna odšteta nakon prve tri sezone (od ukupno osam) - a ne tek ono što FIBA odluči kada Dario zatraži raskid.

Mario Kasun i Dario Šarić, košarkaši koji su podigli dosta prašine

U tom slučaju KK Zagreb bi zaradio kao svojedobno Zrinjevac na Mariju Kasunu, tek nekih 130 tisuća eura. Podsjećamo, tada je Kasun samovoljno – iako je imao profesionalni ugovor - otišao u američku NCAA ligu, da bi ga Zrinjevac suspendirao. Nakon više od dvije godine natezanja Kasun je slobodne papire dobio tek kada je Zrinjevac dobio minimalnih 130 tisuća dolara, a nije tajna kako bi za takvog centra zaradili četiri-pet puta više da se nisu povlačili po sudu.

Ako Dario Šarić uspije u svom naumu i preko FIBA-e dobije izlazno pismo, logično je kako takvu odštetu – koja neće biti veća od 140-150 tisuća eura ('sitniš' u odnosu na milijune koliko realno vrijedi, op. a.) – može lako platiti i zagrebačka Cibona koja je stala na noge, a može i Cedevita koja pola tog iznosa troši za godišnju plaću Dontayea Drapera.

Dario Šarić u Draženovoj Ciboni već ovog ljeta? Scenarij koji je do prije nekoliko mjeseci izgledao kao čista utopija preko noći je postao realnost. Poznato je kako novi trener Cibone Jasmin Repeša gaji velike simpatije prema 206 cm visokom Šariću, košarkašku koji dominira u svom godištu u Europi i o kojem već sve znaju NBA skauti. Usporedbe s Dejanom Bodirogom da ne spominjemo…

Koordinator mlađih reprezentacija zabrinut

Jedan od onih koji je vrlo zabrinut za situaciju oko Šarića je koordinator mlađih reprezentativnih selekcija Darko Kunce.

'Zbog toga što ne igra za prvu momčad Zagreba, svi imaju štete. Najviše Dario sam, potom KK Zagreb, a na kraju i Hrvatska. Šarić može i mora igrati među seniorima', kaže Kunce o Šariću.

'Uopće nije upitno da može, a ja tvrdim i da mora. Šarić govori da ne trenira zato što ne igra, a ljudi u klubu da ne igra zato što ne trenira. U tom začaranom krugu svi imaju štete. Najviše Dario, potom Zagreb, a na kraju i hrvatska košarka. Najgore je kad takav talent ne igra.'

No, bez obzira na riječi Darka Kunce i ostalih košarkaških stručnjaka, jedno je sigurno: još jedan dragulj našeg sporta - zbog plesa milijuna i tko zna kakvih menadžerskih igara – zaustavljen je u razvoju i pitanje je hoće li uspjeti ostvariti uspješnu karijeru kao što se predviđa.