VELIKI POSTAJU MALI

Zagreb bez glasa pušta mladi dijamant

15.12.2011 u 10:25

Bionic
Reading

Dario Šarić, najveća mlada nada hrvatske košarke, ima spremljene kofere i iz KK Zagreb vraća se u rodnu Dalmaciju

Dario Šarić je odlučio - dosta mu je sjedenja na klupi. Godišnju ulaznicu KK Zagreba može kupiti za male novce, dječak kojemu se proriče vrhunska karijera želi igrati.

'Tražio sam od kluba da me puste na posudbu jer za mladog igrača je najteže kada sjedi i gleda. Opcije su Šibenik i Zadar i svaka od njih ima svoje jake adute. Odlučit ćemo  idućih dana', kaže mladi biser koji izgleda kao da se pomirio s težom putanjom u karijeri.

A takav se rasplet nije mogao vidjeti unaprijed. Još u najavi sezone ključni čovjek uprave Tomislav Karamarko najvljivao je promociju mladih talenata na euroligaškoj razini i činilo se jasno da je pred Šarićem velika prilika.

Onda je sezona počela i situacija se odvila u neobičnom smjeru. U zadnjih pet euroligaških dvoboja Šarić nije dobio ni sekunde na parketu, a ne razvija ga se ni kroz regionalni poligon. Od 11 utakmica, igrao ih je samo u pet - u posljednja tri kola opet ni sekunde.

'Razlog? Ne znam, stvarno ne znam. Trener mi nije došao i rekao što od mene očekuje i s čime nije zadovoljan. Zato i idem jer u današnjem je društvu teško ikome vjerovati. Možda nije bio zadovoljan mojim treningom, mogu samo nagađati, ali očito ja na svoju minutažu ne mogu utjecati', govori Dario bez vidljive ljutnje.

U Šibenik ili Zadar će otići na posudbu do kraja sezone, a nakon isteka posudbe?

'Prerano je još za takve procjene. Moji planovi za budućnost i dalje su vezani uz KK Zagreb', kaže, ali sasvim je jasno da će buduća suradnja morati biti postavljena na zdravijim temeljima.

U klubu gotovo da nitko nije ni trepnuo. Imaju roster u kojemu trener Androić rijetko koristi više od devet igrača po utakmici, a svi mirno gledaju kako biser europskih razmjera ide prema izlazu iz kluba. Nekada je Zagreb bio poznat po proizvodnji i forsiranju svojih igrača. Kao takvi su rasli i narasli do euroligaškog formata.

Sada kada su nominalno postali veliki, ne snalaze se. Kopiraju druge i kopaju po trećerazrednom američkom tržištu zapostavljajući vlastite snage i koncept koji ih je doveo do kluba koji je u Hrvatskoj sila. Ljetos su postali juniorski prvaci Europe, ali to je bila zasluga starog načina rada. Ovaj novi vodi ih ravno u prosječnost. Ne europsku, hrvatsku prosječnost.