NCAA FINALE

North Carolini naslov, Hrvat prvo ime poraženih

07.04.2009 u 09:16

Bionic
Reading

Košarkaši North Caroline osvojili su sveučilišno prvenstvo (NCAA) nakon što su u finalu svladali Michigan State 89:72. Bio je to peti naslov za Tar Heelse

Ispred 72.922 gledatelja na stadionu u Detroitu, na kojem se inače igraju utakmice američkog nogometa, sveučilište North Carolina nije dopustilo nikakvo iznenađenje te je lakše od očekivanog dobilo Michigan.

Obrana Spartansa nije imala rješenje za raznovrsni napad prvog nositelja koji je već na poluvremenu stigao do nedostižne prednosti 55:34. Do kraja utakmice North Carolina je održala razliku, stigla do trijumfa 89:72 i osvojila  naslov NCAA.

Najbolji od pobjednika bio je Ty Lawson sa 21 košem, osam ukradenih lopti i šest asistencija, a pomagači su mu bili Wayne Ellington (19 koševa) i Tyler Hansbrough (18 koševa i sedam skokova).

U redovima poraženih prvo ime bio je mogući budući hrvatski reprezentativac Goran Suton s ubačenih 17 koševa i 11 skokova. Kalin Lucas dodao je 14 koševa (sedam asistencija), a Durrell Summers 13.

Ovo je za North Carolinu peto sveučilišno prvenstvo, čime se izjednačila s Indianom. Kentucky ima sedam naslova, a najviše pobjeda, njih 11, imao je UCLA.