POVIJESNA POBJEDA

Zagreb u Euroligi skinuo Žalgiris

16.11.2011 u 23:00

Bionic
Reading

Zagreb je na parketu glomazne Arene uspio prekinuti niz europskih poraza i protiv slavnog litvanskog Žalgirisa upisati prvu euroligašku pobjedu (80:78) u klupskoj povijesti

Najbolji pojedinac u redovima 'mrava' bio je Krunoslav Simon sa 22 koša, 4 skoka i 3 asistencije, no junak dvoboja bio je Amerikanac Josh Heytvelt. Ne samo zbog 17 koševa (drugi strijelac momčadi) i 11 skokova, već i zbog toga što je u zadnjem napadu gostiju, pri rezultatu 79:78 za Zagreb, ukrao loptu Sonnyju Weemsu.

Inače, ni ova utakmica nije mogla proći bez velikih crnih rupa u igri Zagreba. Nakon što su 2:09 minuta do kraja prve četvrtine gubili 16:20, 'mravi' su zabili 11 koševa u nizu, odnosno napravili seriju od 18:2 u sedam minuta za 34:22. No pri vodstvu 40:25 (najveće vodstvo na utakmici), primaju 11 koševa u nizu i na poluvrijeme odlaze sa samo 40:36.

Bolje nije bilo ni u trećoj četvrtini. Nakon što su preko Kasuna poveli 42:36 (8:35 do kraja treće), zagrebaši su u sljedeće tri minute primili devet, a nisu dali nijedan koš pa su gosti došli u vodstvo.

Ono je bilo najveće 34 sekunde prije kraja treće kad su imali +6, no Zagreb u zadnju dionicu ulazi samo sa tri koša zaostatka (57:60). Ubrzo i preokreće, nakon čega se igra manje-više koš za koš. Do dramatične završnice i pobjede 'mrava'.

U posljednjoj minuti Kasun i Mulaomerović su promašili po jedno slobodno bacanje, jedina dva promašena penala zagreba večeras, ali su i dva pogotka bila dovoljna za konačan rezultat. Žalgirisu je ostalo sedam sekundi, a napad je poveo kapetan hrvatske reprezentacije Marko Popović (11 koševa, tri trice). Zabio se u obranu 'mrava', ali igrači su odlučili da neće ići u prekršaj i pogodili. Kalnietis je pucao izvan balansa i lopta je od obruča otišla van. Zagrebaši su digli ruke u zrak, imaju što i slaviti. Prvu prvoligašku pobjedu u povijesti kluba!

Zagreb (Dario Šarić nije igrao niti sekunde) je tako izbrisao veći dio očajnog dojma iz prvog dijela sezone. Ovo im je treća pobjeda u nizu, a idućeg četvrtka će protiv njemačkog Bamberga imati priliku doći na četvrto mjesto ljestvice, koje vodi u drugu fazu natjecanja. Još ako uspiju dovesti razigravača barem pristojne kvalitete koji bi rasteretio Mulaomerovića, trener Androić i njegovi puleni mogli bi situaciju sasvim okrenuti u svoju korist.